25. října 2016 • 17:24

Zesnulý zápasník zůstane i přes doping stříbrným medailistou z OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zesnulý ruský zápasník Besik Kuduchov zůstane stříbrným olympijským medailistou z londýnských her, přestože opakované prověření jeho vzorku z roku 2012 ukázalo, že se tehdy provinil proti pravidlům o dopingu. Disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru oznámila, že případ uzavřela a nebude v něm nic podnikat.


Čtyřnásobný mistr světa Kuduchov je bronzovým medailistou z Pekingu 2008 a v Londýně skončil druhý ve volnostylařské kategorii do 60 kg. V následujícím roce zahynul při autonehodě. Letos bylo zjištěno, že zápasníkův londýnský vzorek byl pozitivní na steroid turinabol.

Za normálních okolností by mělo dojít k přerozdělení medailí, ta stříbrná by připadla původně třetímu Jogešwaru Duttovi, který v Londýně s Kuduchovem prohrál v osmifinále a pak se v opravách probil až k bronzu. Dutt už ale v létě na sociálních sítích prohlásil, že by z úcty ke Kuduchovovi a jeho rodině stříbro nepřijal. "Pokud to půjde, měla by mu ta medaile zůstat. Bylo by to uctivé k jeho rodině. Pro mě je lidskost nade vše," uvedl Dutt.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud