25. října 2016 • 19:44

Stý ročník cyklistického Gira d'Italia vyvrcholí časovkou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jubilejní stý ročník cyklistického závodu Giro d'Italia vyvrcholí 28. května 2017 individuální časovkou ze závodního okruhu v Monze k milánské katedrále. Trasa, kterou dnes právě v Miláně představili organizátoři slavného závodu, má být oslavou celé Itálie.


Jak již pořadatelé oznámili dříve, příští Giro odstartuje 5. května poprvé v historii na Sardinii, jež bude hostit celkem tři etapy. Následovat bude transfer na další středomořský ostrov Sicílii, kde budou cyklisté stoupat až na svahy sopky Etny.

Jubilejní Giro povede tradičně z jihu na sever země a peloton navštíví kromě čtyř všech 21 italských regionů. "Abychom správně oslavili stý ročník, musíme slavit po celé Itálii," řekl ředitel závodu Mauro Vegni.

Na trase nebudou chybět legendární stoupání jako třeba to na Oropu, kde v roce 1999 vyhrál nezapomenutelný "Pirát" Marco Pantani. V šestnácté etapě zase prověří unavené nohy cyklistů dokonce dvojí stoupání na Stelvio poblíž švýcarských hranic.

Giro příští rok nabídne čtyři etapy s cílem na vrcholu, což je o jednu víc, než plánuje na rok 2017 Tour de France. Celková porce 67,2 km časovek je dokonce dvakrát víc, než bude čekat cyklisty na "Staré dámě".

Jednou z hvězd dnešní prezentace byl letošní vítěz Vincenzo Nibali, jenž plánuje příští rok triumf obhajovat. Italský vrchař bude od příštího roku členem nového týmu Bahrajn-Merida, do něhož přestoupil elitní český biker Ondřej Cink.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud