28. října 2016 • 17:31

Olympijský vítěz Mayer by chtěl v SP kvalifikaci jako ve formuli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Olympijský vítěz ve sjezdu Matthias Mayer se domnívá, že Světovému poháru by prospěl systém jako ve formuli 1, kdy o pořadí na startu rozhodují výsledky kvalifikace. Rakouský lyžař reagoval na to, že sjezdové lyžování řeší, jak přitáhnout na delší dobu diváky k televizním obrazovkám.


"V tréninku by se dalo soupeřit o to, kdo si jako první bude vybírat startovní číslo," uvedl šestadvacetiletý Mayer na sponzorské akci.

Návrh olympijského vítěze ze Soči tak jde o krok dál než Mezinárodní lyžařská federace (FIS) se svými novými pravidly. Od této sezony si bude moci nejlepších deset lyžařů v rychlostních disciplínách sjezdu a super-G vybírat lichá startovní čísla od 1 do 19 a závodníci z druhé desítky budou volit sudá startovní čísla od 2 do 20.

FIS změnila starý formát, kdy sedm nejlepších lyžařů náhodně dostávalo čísla mezi 16 a 22, aby největší hvězdy byly více rozptýleny startovním polem a televizní diváci by tak vydrželi déle závod sledovat.

"Určitě se tím hodně změní. Nejlepší lyžař si nyní bude moci vybrat jakékoli číslo, to je pozitivní. Ale měli bychom diskutovat také o kvalifikačním systému v tréninku," uvedl Mayer, jenž kvůli zlomeným obratlům po pádu vynechal většinu minulé sezony.

Ředitel závodů FIS Markus Waldner uvedl, že federace před zavedením nových pravidel diskutovala o různých variantách. "Hlavní bylo rozprostřít elitní desítku po startovním poli. Většina našich televizních diváků začala sledovat závod až po reklamní přestávce po prvních patnácti závodnících, protože elitní sedmička startovala s čísly 16 až 22. Chceme motivovat diváky, aby se dívali od samého začátku," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud