3. prosince 2016 • 18:35

Světová atletika po skandálech přijala reformy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní atletická federace IAAF přijala na mimořádném kongresu v Monaku reformy, které si vynutily skandály s korupcí a dopingem z poslední doby. Balíček opatření, navržený prezidentem Sebastianem Coem, schválili delegáti velkou většinou: ze 197 přítomných hlasovalo pro 182 funkcionářů, deset členských zemí bylo proti. Pět hlasů bylo neplatných a 16 svazů nemělo v Monaku zástupce. Ke schválení byla potřeba alespoň dvoutřetinová většina.


Ke klíčovým bodům reforem patří omezení kompetencí a moci prezidenta i Rady IAAF a zavedení různých kontrolních mechanismů. Vrcholní funkcionáři také bude muset projít testem důvěryhodnosti před nezávislou komisí, prezident může být ve funkci nejdéle dvanáct let.

Další nezávislý orgán bude zodpovědný za antidopingová opatření. Posílena budou práva sportovců a rovnoprávnost žen. "Tohle je důležitý moment v historii našeho sportu. Máme novou strukturu. Je to taková záchranná síť," řekl Coe.

Nutnost zavedení reforem vyvolaly v posledních letech zejména obří skandály se systematickým dopingem ruských reprezentantů a s dlouholetou korupcí nejvyšších funkcionářů IAAF v čele s bývalým prezidentem Laminem Diackem. Ti mimo jiné čelí podezření, že za úplatu tajili dopingové případy.

"Podruhé toto nesmíme připustit, musíme náš sport chránit. Nikdo ve federaci už nesmí mít neomezenou a nekontrolovanou moc. Proto chceme změnit to, co evidentně nefungovalo," prohlásil Coe.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud