3. prosince 2016 • 20:25

Je důležité proti Lotyšům udržet koncentraci, nabádá Jendrišák

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po vítězství nad Norskem (8:4) nastoupí čeští florbalisté v neděli na mistrovství světa v Rize proti domácímu Lotyšsku (17:15 SEČ) a budou chtít soupeři oplatit porážku z poslední vzájemné bitvy. Češi prohráli na předminulém šampionátu v Curychu 4:5, kvůli tomu narazili ve čtvrtfinále na silné Finy a skončili až sedmí. Podobný scénář vývoje základní skupiny obhájci bronzu rozhodně nechtějí opakovat.


Drobným varování pro tým podle ofenzivního lídra Matěje Jendrišáka byl i duel s Norskem, kterému Češi dovolili snížit z 2:7 na 4:7. "Teoreticky i dneska to byl hodně podobný zápas jako tehdy. Ve chvíli, kdy ho máme pod kontrolou, stává se nám, ne že máme slabší období, ale dostaneme třeba dva rychlé góly a začneme nervóznět," řekl novinářům Jendrišák.

"To přesně se stalo před těmi čtyřmi lety v Curychu a oni ten zápas dokázali ještě otočit v posledních deseti minutách. Bude hrozně důležité proti Lotyšům udržet koncentraci po celou dobu," doplnil Jendrišák, který před čtyřmi roky prožil na hřišti jedinou prohru s Lotyši z celkových sedmi vzájemných zápasů. Byli u toho ze současného kádru také Jan Jelínek, Patrik Suchánek, Petr Kološ, Tomáš Sladký, Milan Tomašík, Tom Ondrušek a Martin Tokoš a na lavičce ještě gólman Tomáš Kafka.

"Zítra to bude hodně těžký zápas. Bude hrozně záležet na startu. Kdybychom hráli podobně, měli jistotu na balonku, budou to mít Lotyši těžké. Ale ve chvíli, kdy budeme nervózní a znejistíme, dostanou se do toho zápasu a budou velice nepříjemný soupeř," je přesvědčen Jendrišák.

Je podle něj nutné hrát podobně trpělivě jako proti Norsku. "Na začátku zápasu jsme byli trochu nervózní na balonku, ale měli jsme ho pod kontrolou. Myslím, že tam chyběla trochu jen trpělivost v zakončení," vrítil se k duelu hráč švédského Linköpingu, který se na výhře podílel dvěma góly.

Norové se většinu zápasu pouze bránili na vlastní polovině. "Byli hodně zatažení. Na druhou stranu to bylo o naší hře, kdy jsme měli balonek na čepelích, ztráceli jsme ho jen v poslední fázi před bránou," podotkl Jednrišák.

Hodně podle něj chyběl soupeři útočník Ketil Kronberg, který kvůli narození potomka nestihl start turnaje. "Ketil je jeden z nejlepších hráčů na světě, je velký rozdíl, jestli tam je, nebo není. Určitě jim to ani nepřidalo na psychice, když se dozvěděli, že ještě pořád nic a zůstává u přítelkyně nebo manželky," podotkl Jendrišák.

Podařený vstup do turnaje jej potěšil i proto, že tým během dvouletého přípravného cyklu sbíral v Euro Floorball Tour se silnými soky Švédskem, Finskem a Švýcarskem jen prohry. Předtím, než na elitní soupeře narazí, chce bez potíží zvládnout duely, v kterých je favoritem.

"Jsou dvě roviny. Jedna, že je na nás velký tlak po těch dvou letech a my si ho sami uvědomujeme. Na druhou stranu na soustředění v Teplicích jsme si řekli, že tohle musíme nechat za hlavou a věřit. Dneska to bylo důležité pro ten osobní pocit," dodal Jendrišák.

Přestože v hale na duel s českým týmem nebylo přímo na tribunách oficiálně hlášených 2358 diváků, atmosféra byla podle sedmadvacetiletého střelce lepší než před dvěma roky v Göteborgu. "Vždycky, než se to rozjede, je atmosféra slabší. Rozhodně je to lepší než ve Švédsku. Bylo tu víc lidí, ale samozřejmě ti neutrální diváci nemají komu fandit. Ty skupinky fanoušků zemí přijedou později a ta atmosféra bude určitě lepší," dodal Jendrišák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud