4. prosince 2016 • 13:11

Biatlonistka Koukalová vyhrála stíhací závod SP v Östersundu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Biatlonistka Gabriela Koukalová vyhrála stíhací závod Světového poháru v Östersundu. Do vedení se dostala už po úvodní střelbě a do cíle dojela o osm sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou. Pořadí v čele SP je opačné, Dahlmeierová vede před Koukalovou o 25 bodů. Eva Puskarčíková skončila ve Švédsku na osmém místě, což je její nejlepší individuální výsledek v SP, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá.


V mužské stíhačce se Michal Krčmář posunul proti sobotnímu sprintu o 31 míst a dojel sedmý. K třetímu vítězství v sezoně dlouho neohroženě mířil obhájce triumfu v SP Francouz Martin Fourcade, jenže po dvou chybách na poslední střelbě skončil třetí za vítězným Rusem Antonem Babikovem a jeho krajanem Maximem Cvetkovem.

Díky Krčmářovi se čeští biatlonisté poprvé v sezoně prosadili do elitní desítky. Ondřej Moravec obsadil 18. místo, Michal Šlesingr byl dvaadvacátý. Čtyři vteřiny chyběly k bodům 42. Adamu Václavíkovi.

Obhájkyně křišťálového glóbu Koukalová startovala z třetího místa po sprintu. Jedinou chybu na desetikilometrové trati udělala při třetí střelbě, na poslední položce pak odrazila útok Finky Kaisy Mäkäräinenové a v poklidu si dojela pro prvenství. V SP si připsala třináctou výhru, naposledy triumfovala v únoru v americkém Presque Isle ještě pod dívčím jménem Soukalová.

"Já nemám slov, zatím. Je to neskutečný a rozhodně jsem si nepředstavovala začátek sezony po těch letních problémech v přípravě až takhle skvěle. Je to úžasné a ještě větší motivace," řekla Koukalová Radiožurnálu.

Vítězka sprintu Marie Dorinová Habertová z Francie i druhá Mäkäräinenová na úvodní střelbě vleže chybovaly a Koukalová šla do vedení. Dařilo se také dalším Češkám, Puskarčíková i Charvátová se posunuly do první desítky.

Rovněž dalších pět terčů obhájkyně Světového poháru "vyčistila" a jela v čele s bezmála půlminutovým náskokem před Dahlmeierovou. Na první stojce měly Koukalová i její německá soupeřka po jedné chybě, čehož využila k posunu na druhé místo Mäkäräinenová a začala se přibližovat i ke Koukalové.

Rozhodla poslední střelba, na kterou Mäkäräinenová přijela těsně za českou biatlonistkou. Jenže ta nechybovala, zatímco Finka ano, což ji stálo stupně vítězů. Za Dahlmeierovou dojela na třetím místě přesně střílející Italka Dorothea Wiererová, jež přitom startovala až jako devatenáctá.

Šlesingr, sedmnáctý sprinter, vypadl z dvacítky hned po první střelbě, kdy dvakrát netrefil, a už se do ní nedokázal vrátit. Přesný byl zato Krčmář, který po třetí střelbě jel už na 14. pozici a pět závěrečných terčů ho katapultovalo na sedmé místo. Potřetí se dostal do elitní desítky a dosáhl na druhé nejlepší umístění v kariéře po lednové páté pozici z Ruhpoldingu.

"Doufám, že výsledek nás všechny kluky nakopne. Víme, že by to mělo jít," řekl Krčmář. "Stojky jsem si podržel, ale viděl jsem profesorský výkon Gábiny a řekl jsem si, že to taky zkusím, i když jsem musel střílet rychleji. Gabča je výborná inspirace," doplnil Krčmář.

Fourcade vyhrál oba předchozí závody SP a dlouho to vypadalo, že maximum bodů získá i z östersundské stíhačky. Na poslední střelbu přijel s více než půlminutovým náskokem před ruskou dvojicí, jenže po dvou chybách klesl na třetí místo a ztrátu už nedohnal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud