5. prosince 2016 • 12:20

Američtí skeletonisté zvažují bojkot MS v Rusku kvůli dopingu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Američtí skeletonisté zvažují kvůli obřímu dopingovému skandálu v ruském sportu bojkot mistrovství světa, které se má konat v únoru v Soči. Nelíbí se jim, že by Rusko mělo navzdory aféře hostit vrcholnou akci sezony, na níž půjde o body do kvalifikace na olympijské hry v Pchjongčchangu. Myšlenku podporuje i Americký olympijský výbor.


"To, že se po dopingovém skandálu v Soči nic nestalo, a navíc tam i přes to všechno máme závodit, znamená, že to nikdo nebere příliš vážně," řekla mistryně světa z roku 2012 Katie Uhlaenderová.

"Je čas, aby se k problému vyjádřili samotní sportovci. Myšlenka bojkotovat akci má velkou podporu a jsem přesvědčený, že je to správné rozhodnutí. Je to šance očistit sport," dodal její kolega Kyle Tress.

"Americký olympijský výbor podporuje právo sportovců vybrat si, kdy a kde budou závodit. Nepodporujeme však plošné bojkoty jakéhokoli typu," uvedl mluvčí národního olympijského výboru Patrick Sandusky.

Kvůli systematickému dopingu letos mezinárodní atletická federace IAAF pozastavila členství ruskému svazu, ruští paralympionici dokonce přišli o právo startu na hrách v Riu de Janeiro. Totéž hrozilo i olympionikům, ale Mezinárodní olympijský výbor kolektivní trest nevyslovil a nechal rozhodnutí na sportovních svazech.

Rusko nedávno v reakci na aféru schválilo nový antidopingový zákon, který je součástí reformních kroků vyžadovaných Světovou antidopingovou agenturou WADA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud