5. prosince 2016 • 12:55

Krasobruslaře Duškovou a Bidaře čeká přesun na seniorskou scénu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Úřadující juniorské mistry světa v kategorii sportovních dvojic Annu Duškovou a Martina Bidaře čeká v závěru tohoto týdne finále juniorské Grand Prix. Pak se budou připravovat na přesun na seniorskou scénu a v lednu budou před domácím publikem v Ostravě debutovat na evropském šampionátu. Led v Ostravar Areně si vyzkoušeli na začátku září, kdy zde vyhráli závod juniorské Grand Prix.


Zlaté medaile z juniorského MS mají vystavené, ale při závodech na titul nemyslí. "Já osobně ani nevnímám, že bych byla mistryně světa. Na závodě jsou si všichni rovnocenní," řekla dnes novinářům Dušková, která den před Silvestrem oslaví sedmnácté narozeniny.

Neobává se, že by je domácí prostředí na evropském šampionátu svazovalo. "Myslím, že nám to domácí publikum ještě pomůže. Víme, že tam máme někoho, kdo nám skutečně od srdce fandí," uvedla. Také její sedmnáctiletý partner je po zkušenosti z juniorské Grand Prix v Ostravě přesvědčen, že k mistrovství Evropy budou přistupovat jako ke každému jinému závodu. "Snažíme se zlepšovat a předvést vždy to nejlepší. Je jedno, jaký je to závod, pořád se snažíme jet stejně," poznamenal.

Historicky první čeští juniorští mistři světa v krasobruslení společně bruslí od jedenácti let. Na začátku jim to připadalo divné. "Bylo trapné držet se za ruku, když všichni ostatní jezdili sami," vyprávěla Dušková. Ještě loni oba závodili na mistrovství republiky také jako sólisté. Letos už to neplánují.

Bydlí společně u jejích rodičů v Lysé nad Labem. Odsud dojíždějí do školy a na tréninky do Prahy. Ona studuje Gymnázium Přípotoční, on zdravotnické lyceum. Odpoledne stráví ve dvou tréninkových jednotkách celkem dvě a půl hodiny na ledě, mezi tím ještě cvičí nebo se věnují baletní průpravě. "Myslím, že se to dá skloubit dobře. Až na to učení, protože se nestíhám moc učit," řekla Dušková.

Úplně volno mají jen v sobotu. To Bidař jezdí domů do Českých Budějovic. Dušková relaxuje sledováním krasobruslařských závodů nebo tvorbou výkresů, jimiž nahrazuje školní hodiny výtvarné výchovy.

Pro letošní volnou jízdu zvýšili obtížnost, když sólový dvojitý axel nahradili trojitým salchowem. Snaží se zvyšovat úroveň jednotlivých prvků a pracují také na výrazu, na kterém mají vzhledem ke svému mládí co zlepšovat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud