5. prosince 2016 • 18:27

Oštěpaři budou pokračovat v přípravě na Kanárských ostrovech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Elitní české oštěpaře čeká čtrnáctidenní soustředění na Kanárských ostrovech, kde budou pokračovat v přípravě na novou atletickou sezonu. Jejím vrcholem bude v srpnu mistrovství světa a na něm se poprvé v historii mohou v této disciplíně představit čtyři čeští závodníci. Všichni adepti na účast v Londýně Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch, Petr Frydrych a Jaroslav Jílek s trenérem Janem Železným už přípravu odstartovali v Tatrách a Krkonoších, v úterý odletí za teplem do Španělska.


"Nebudou tam trénovat tak specificky, že by třikrát týdně házeli oštěpem. Budou běhat, jezdit na kole, házet kameny do moře... Během svátků si odpočinou a v lednu začneme přípravu směrem k mistrovství světa, která už bude víc oštěpařsky zaměřená," řekl na dnešní tiskové konferenci Železný. Také potvrdil, že v únoru se svými svěřenci absolvuje soustředění v Jižní Africe.

Vadlejch, který má jako vítěz Diamantové ligy jako jediný ze čtveřice účast na světovém šampionátu jistou, chce zapracovat na rychlosti. "Myslím, že jsem z top oštěpařů jeden z pomalejších. Dát do toho víc rychlosti, ale ve stejné a lepší technice," uvedl šestadvacetiletý reprezentant.

Všichni oštěpaři se shodli na tom, že klíčový bude co nejlepší zdravotní stav. "Zatím se ukázalo, že čím je člověk zdravější na konci přípravy, tím ta sezona bývá povedenější. Cílem přípravy je odtrénovat to ve zdraví, ale v přiměřené kvalitě," konstatoval Veselý.

"Oštěp je tak strašně náročná disciplína na pohybový aparát, že zůstat zdravý celý rok je něco výjimečného. Většinou se to tak nestane. Mým cílem je, aby zůstali zdraví úplně," doplnil Železný.

Limit pro účast na MS je 83 metrů. "Teď je jenom jedna věc, aby se tam všichni čtyři dostali. Každý chce porazit každého. Mezi sebou i mezi světem. Jsou schopní to dokázat," prohlásil Železný. "Nechceme si to pokazit, abychom tam mohli být čtyři. Kvalita ve skupině je taková, že jsme schopni limit hodit všichni," dodal Veselý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud