6. prosince 2016 • 09:47

Trenér Koubek byl po podzimu spokojený napůl, chyběly mu góly

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Trenéra fotbalistů Bohemians 1905 Miroslava Koubka v podzimní části sezony potěšil herní projev mužstva i bodový zisk, ale hlavní nedostatek viděl v nízké produktivitě. Absence gólů podle pětašedesátiletého kouče byla také problémem české reprezentace, u níž působí jako jeden z asistentů hlavního kouče Karla Jarolíma.


Pražané jsou po patnácti odehraných zápasech na devátém místě prvoligové tabulky, k dobru mají ještě odložený domácí duel s Plzní. "Jsem spokojený tak napůl. Asi bych před soutěží 18 bodů bral. Je to dobrý odrazový můstek pro jaro," řekl Koubek v rozhovoru s ČTK.

"Výsledek je zdánlivě dobrý, ale uvědomuji si, že je nestabilní. Předposlední Jihlava má už 13 bodů, takže asi od osmého nebo sedmého místa hraje celá tabulka o záchranu včetně Bohemky. Dokud nebudete mít 30, 31, 32 bodů, nemáte hotovo," doplnil aktuálně nejstarší kouč nejvyšší soutěže.

Na podzim od svých svěřenců hlavně očekával víc gólů. "Bohemka dala jenom 15 branek a to je málo. Jsme asi čtvrtí nebo pátí od konce v počtu vstřelených branek. Tohle beru na vědomí a je potřeba na tom pracovat. V předních formacích je řada mladých hráčů - Mašek, Hašek nebo v záloze Jirásek a Hubínek. Myslím, že ještě potřebují nabrat zkušenosti. My jsme hráli pěkný fotbal, ale po vápno," uvedl Koubek.

"Bohužel Johnny Holenda, i když nám velmi pomohl, není gólový hráč, který nasází deset dvanáct gólů za sezonu. Absolutně je nemožné nahradit Patrika Schicka, který byl pro Bohemku darem z nebes, a to se nebude opakovat dalších deset let. Takový nadstandard nám chybí a o góly se musíme dělit. Určitě bude téma zimní přípravy, abychom se dostali k nějakému většímu důrazu v koncovce," prohlásil někdejší brankář.

V zimě chce posílit kádr na několika postech. "Není v našich silách koupit do útoku zahraničního hráče, který by byl lepší než ti naši. Už jsem zažil mnoho pokusů o nějaké cizince třetí kategorie a moc tomu nevěřím. Naše myšlenky vedou k tomu získat někoho k Holendovi na hostování. Určitě i na krajích zálohy konkurence není vysoká a ještě by to chtělo krajního obránce, který by hrál zleva i zprava," naznačil přestupové plány Koubek.

Přiznal, že zkombinovat roli trenéra Bohamians a reprezentačního asistenta pro něj není zas tak složité. "Když jsem byl v pozici obou hlavních trenérů ve Slavii i devatenáctce (2013 až 2014), tak to bylo náročnější. Nepřeceňoval bych svou roli u nároďáku. Jsem takový Karlův konzultant třeba v taktických věcech, jako je pohled na soupeře nebo náš způsob hry. To sledování a denní kontakt, co zabere tisíce hodin času, je na hlavním trenérovi a jeho prvním asistentovi Borisi Kočím. Já jsem v roli, která se dá s hlavním trenérem ligového mužstva dobře skloubit," řekl Koubek.

Jarolímovi do reprezentace zatím žádného fotbalistu z Bohemians nedoporučil. "Myslím, že všechno má svůj čas. Řídím se heslem: 'Vývoj nepřeskočíš'. Řada hráčů Bohemky hraje za jednadvacítku. Jsou tam, kde by si mohli na reprezentační dveře zaklepat, ale to ještě musí v jednadvacítce i na ligové scéně víc dokázat a projít nelehkým vývojem," upozornil rodák z Prahy.

Nepovedený vstup národního týmu do kvalifikace o MS 2018 si vysvětloval nízkou produktivitou. Češi ve čtyřech zápasech vstřelili jen dva góly a jsou čtvrtí v tabulce. "Je škoda, že jsme z těch šancí se Severním Irskem a Ázerbájdžánem nedali aspoň jednu branku. Hodnotilo by se to jinak a všichni by byli spokojení. Tady vidím paralelu s Bohemkou, dali jsme málo branek. Takže je třeba hledat cesty, jak zvýšit střeleckou potenci i národního mužstva," prohlásil Koubek. Je ale optimistou.

"Potenciál tady je. Prochází to po Euru ve Francii vývojem, nastal další cyklus. Zázraky se nedějí přes noc, ale pozitivní a progresivní signály tu určitě jsou," dodal bývalý trenér Plzně, Slavie, Mladé Boleslavi, Ostravy či Kladna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud