6. prosince 2016 • 14:37

Fotbalové kluby budou v únoru hlasovat o změně systému první ligy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalové kluby budou v únoru hlasovat o změně systému pro první ligu od sezony 2018/19. Ligová fotbalová asociace, která nejvyšší domácí soutěž řídí, navrhuje nadstavbu se třemi skupinami v systému 6-4-6 plus baráž o Evropskou ligu a sestup. Celkem by tak přibylo 42 zápasů.


"Strávili jsme hodně času debatami nad vhodnou variantou. Nakonec jsme z našeho pohledu vybrali nejlepší variantu 6-4-6. Rozhodnout ale musí všechny kluby. V únoru se k tomu vrátíme, buď to schválíme, nebo zapracujeme navrhované změny," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda LFA Dušan Svoboda.

V navrhovaném systému, který poprvé LFA představila v březnu, by po 30. kole spolu hrálo prvních šest týmů každý s každým, přičemž první tři týmy by měly výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí. Týmy na sedmém až desátém místě by se utkaly o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě. Zbylých šest celků by hrálo o udržení, přičemž poslední by sestoupil přímo, týmy na 15. a 16. pozici by hrály baráž s druhým a třetím z druhé ligy. Musela by se tak i o dva týdny zkrátit zimní přestávka a hrálo by se více vložených kol.

"Je to velká změna. Daleko větší než osamostatnění soutěže od FAČR. Má to zásadní dopad na chod klubů z hlediska finančního, tréninkového i v komunikaci s fanoušky. Je třeba to dobře připravit, ale jsem přesvědčený, že bez toho se nikam neposuneme. Je to potřebný krok a hlavně výhodný pro fotbal," dodal Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud