7. prosince 2016 • 18:58

MOV prodloužil opatření vůči Rusku za rozsáhlý doping

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní olympijský výbor prodloužil předběžná opatření vůči Rusku, která zavedl letos v červenci po zveřejnění zprávy o státem organizovaném dopingu v zemi. MOV o tom rozhodl dva dny před tím, než antidopingová agentura WADA zveřejní v pátek druhou část zprávy své nezávislé vyšetřovací komise o praktikách v Rusku.


Balíček opatření původně platil do konce letošního roku. Dnes ho výkonný výbor MOV prodloužil "až do odvolání". V létě se většina opatření týkala srpnových olympijských her v Riu de Janeiro, kam nesměli představitelé ruského ministerstva sportu stejně jako další osoby, jejichž jména se ve zprávě vyšetřovací komise objevila.

MOV také už v létě nařídil přezkoumat vzorky všech ruských sportovců ze zimní olympiády v Soči 2014, zemi pak neměla být přidělována pořadatelství sportovních akcí. O konkrétních sankcích vůči sportovcům rozhodovaly samotné federace, k plošnému zákazu startu ruských olympioniků v Riu nedošlo.

Vedení MOV dnes zopakovalo, že nebude organizovat a nedá ani patronát žádné sportovní akci či konferenci konané v Rusku. A upozornilo jednotlivé federace, aby pozastavily přípravy vrcholných akcí na ruském území a hledaly nové organizátory. Letos například bylo přiděleno MS v biatlonu pro rok 2021 ruské Ťjumeni v souboji s Novým Městem na Moravě.

Na dopingovém skandálu Ruska nyní v MOV pracují dvě komise. Jedna vyšetřuje obvinění o organizovaném dopingu na ZOH v Soči a druhá se snaží zjistit, zda a jakým způsobem bylo se vzorky ruských sportovců na těchto hrách manipulováno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud