8. prosince 2016 • 12:17

WADA kritizuje Rusy po jmenování Isinbajevové do čela agentury

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jmenování bývalé tyčkařky Jeleny Isinbajevové do čela dozorčí rady Ruské antidopingové agentury (Rusada) vyvolalo kritiku Světové antidopingové agentury (WADA). Jejím zástupcům se nelíbí, že s nimi Rusové tento krok nekonzultovali, i když podle dřívější dohody měli.


"WADA očekávala, že s ní budou konzultovány důležité záležitosti, jako jsou podmínky k působení v čele rady a základní struktura agentury, ještě předtím, než bude někdo do těchto funkcí veřejně jmenován. Tak to bylo uvedeno v hlavních požadavcích, které Rusada obdržela v listopadu," uvedla Světová antidopingová agentura v prohlášení. "Výhrady budeme směřovat rovnou k ruským orgánům, aby zajistily, že budeme moci zřídit řádnou antidopingovou organizaci, která obstojí při mezinárodním dohledu."

Isinbajevová byla jmenována do čela desetičlenného výboru, který by měl dohlížet na fungování boje proti dopingu v Rusku. I když dvojnásobná olympijská vítězka, trojnásobná mistryně světa a světová rekordmanka nikdy neměla potíže s dopingem, kvůli plošnému zákazu pro ruské atlety nesměla startovat v srpnu na hrách v Riu de Janeiro.

Světovou antidopingovou agenturu tyčkařka v minulosti kritizovala. K informacím WADA o státem řízeném dopingu v Rusku, které k zákazu vedly, podle Isinbajevové chyběly důkazy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud