8. prosince 2016 • 19:23

Ondrušek čtyřmi body pomohl vyřadit Estonce a věří si na Finy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Třemi brankami a krásnou přihrávkou v přesilové hře na vítězný gól Tomáše Sýkory ozdobil útočník Tom Ondrušek svůj výkon při výhře českých florbalistů 8:2 nad Estonskem ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize. Čtyřiadvacetiletý kanonýr si připsal první hattrick na MS, ale byl především šťastný, že tým bez větších problémů postoupil do bojů o medaile.


"Dal jsem tři góly a budu si na semifinále věřit, ale na druhou stranu - i když je to fráze - moc mě to nezajímá. Hlavní je, že jsme zůstali trpěliví a zvládli jsme to. Doufám, že před plnou halou budeme hrát o další vítězství," vyhlížel Ondrušek sobotní boj o finále s vítězem duelu mezi Finskem a Dánskem. A chtěl by na něm lepší kulisu než dnešních 833 diváků.

Estonci proti českému týmu dvakrát vyrovnali, takže zareagovali i na Ondruškovu trefu z poloviny úvodní třetiny. Ve 33. minutě byl ale v přesilové hře Ondrušek u vítězného gólu. Naznačil zakončení a přihrál před prázdnou branku Sýkorovi.

Byl to pátý gól českého týmu v početní výhodě na turnaji. "Dáváme z nich góly, i když pocit není tak skvělý. Otevřelo se to tam, Honza Jelínek to výborně natáhl, Tomáš Sýkora si odskočil a možná to byl důležitý gól. Ale důležitější bylo, že jsme přidali další. Zlepšili jsme se ve forčekingu, přestali jsme dělat chyby a vyšlo to," pochvaloval si Ondrušek, který dovršil hattrick dvěma trefami ve třetí třetině.

V té úvodní ale Estonci drželi krok. "Věděli jsme, že s Finy i Švýcary měli první třetinu vždycky vyrovnanou nebo prohrávali maximálně o gól, což jsme chtěli změnit. Ale znovu ukázali, že dokud mají fyzické síly, jsou nebezpeční. Asi to bylo dané i tím, že jsme k tomu přistoupili jako k zápasu se slabším soupeřem. Podle toho to tak vypadalo," prohlásil Ondrušek.

"Udělali jsme dvě chyby a dostali dva góly. Pak se to trochu táhlo, ale myslím, že jsme všichni věděli, že když budeme hrát konstantně dál, tak to zvládneme," navázal útočník, který si vylepšil v reprezentaci bilanci na 65 bodů za 40 branek a 25 asistencí z 61 utkání.

Florbalisté vzhledem k papírovým předpokladům stoprocentně počítají s tím, že v sobotu narazí na Finsko. S ním mají ve vzájemných zápasech bilanci tří výher, tří remíz a 33 porážek. "Já nám (proti Finsku) strašně moc věřím," řekl Ondrušek.

Definitivně budou mít potvrzeného soupeře až v pátek večer, Finové nastoupí proti Dánsku od 18:00 SEČ. Budou tak mít kratší čas na regeneraci. "Může to hrát roli. Finové jsou na tom fyzicky dobře, ale musí se na čtvrtfinále soustředit a odvést výkon, zato my můžeme být dávno zregenerovaní a budeme se chystat na zápas. Uděláme všechno pro to, aby se to povedlo."

Ondrušek na vzájemnou bitvu s Finy z minulého MS v Göteborgu nemá nejlepší vzpomínky. V 48. minutě si za stavu 3:4 zpracoval balónek rukou a při jeho vyloučení Mika Kohonen zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Češi nakonec prohráli 3:6. "Já už bych se k tomu nechtěl vracet. Já věřím, že už je to v mé kariéře pryč," podotkl Ondrušek.

"Jsem teď úplně jiný hráč a odvedu kus své práce, který mám odvést. A když každý z nás zahraje super zápas, tak máme velkou šanci hrát třeba v neděli o jinou medaili než minule. Musíme jít krok po kroku, třetinu po třetině. Nepůjdeme do toho zápasu jako favorité, ale myslím, že si věříme," dodal Ondrušek, který je spolu s Matějem Jendrišákem s osmi body za šest branek a dvě asistence nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji i nejlepším střelcem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud