9. prosince 2016 • 14:03

Šéfem ruské atletiky je dočasný předseda Šljachtin

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dočasný šéf ruské atletiky Dmitrij Šljachtin byl potvrzen ve funkci předsedy národního svazu. Devětačtyřicetiletý bývalý atletický trenér a v současnosti ministr sportu Samarské oblasti obdržel v dnešní volbě 36 hlasů, o pět více než jeho protikandidát Andrej Silnov. Hlavním úkolem staronového předsedy v nadcházejícím čtyřletém období bude vyvést ruskou atletiku ze stínu obřího dopingového skandálu.


Jednou z kandidátek na post předsedy byla původně i bývalá hvězdná tyčkařka Jelena Isinbajevová, ta ale den před volbou kandidaturu stáhla kvůli možnému střetu zájmů. V tomto týdnu byla dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka, která kvůli plošnému zákazu ruských atletů přišla o olympijské hry v Riu de Janeiro a následně ukončila kariéru, jmenována do čela dozorčí rady Ruské antidopingové agentury (RUSADA).

Státem podporovaný systematický doping odhalila na základě několika výpovědí samotných atletů a funkcionářů Světová antidopingová agentura WADA. Na základě toho Mezinárodní atletická federace IAAF vloni v listopadu suspendovala ruský svaz, od té doby nemohou ruští atleti startovat na mezinárodních soutěžích. Už v únoru po téměř čtvrtstoletí ve funkci rezignoval dosavadní předseda svazu Valentin Balachničev.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud