9. prosince 2016 • 17:35

MOV po zprávě WADA znovu otestuje všechny ruské vzorky ze Soči

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v reakci na dnešní zprávu vyšetřovatele Světové antidopingové agentury (WADA) Richarda McLarena nechá znovu otestovat všech 254 vzorků moči ruských sportovců ze zimních olympijských her v Soči 2014. Zároveň MOV prověří všechny ruské vzorky z letních her v Londýně 2012.


McLaren ve své druhé zprávě uvádí, že ze státem podporovaného dopingu v Rusku těžilo mezi lety 2011 a 2015 více než tisíc sportovců. "Je to principiální útok na bezúhonnost olympijských her a sportu celkově," uvedl MOV. Vytvořil dvě komise, které se budou McLarenovou zprávou zabývat a připraví "odpovídající sankce a opatření".

Mezinárodní olympijský výbor dodal, že nechá znovu otestovat všech 254 vzorků ruských sportovců ze Soči, kde podle McLarenovy zprávy docházelo k podvodům. Už dříve bylo opětovně otestováno všech 63 krevních vzorků ruských sportovců a všechny byly negativní.

MOV také prověří všechny vzorky odebrané Rusům na olympijských hrách v Londýně 2012, které podle McLarena "ruský tým zkorumpoval takovým způsobem jako dosud nikdy". Část vzorků z Londýna už byla znovu otestována dříve a 11 ruských sportovců dostalo tresty.

McLaren ve své zprávě potvrdil dřívější tvrzení bývalého šéfa moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova, jenž popisoval, jak byly vzorky dopujících ruských sportovců v Soči vyměňovány dírou ve zdi laboratoře za čisté. Rodčenkovovo svědectví potvrdily škrábance a další stopy, které McLarenův tým nalezl na lahvičkách se vzorky. Vyšetřovatelé WADA také objevili způsob, jakým se Rusové dokázali dostat do zapečetěných víček na ampulkách.

Ve zprávě se hovoří o dalších způsobech, jakými se ruští činovníci snažili zabránit přistižení dopujících sportovců. Některé jejich vzorky byly rozředěny solí nebo dokonce granulemi kávy.

McLaren například uvádí, že zmanipulované vzorky mělo šest ruských medailistů z paralympijských her v Soči. Osm vzorků ze Soči obsahovalo takové množství soli, jež by z fyziologického hlediska bylo u zdravého jedince nemyslitelné. Vzorky dvou ruských hokejistek zase obsahovaly mužskou DNA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud