16. ledna 2017 • 15:58

Rosberga nahradí v Mercedesu Bottas, Massa si prodlouží kariéru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mistra světa formule 1 Němce Nica Rosberga nahradí v týmu Mercedes Valtteri Bottas. Místo finského pilota ve stáji Williams převezme jeho dosavadní kolega Felipe Massa z Brazílie, jenž se nechal přesvědčit k prodloužení kariéry a podepsal nový roční kontrakt.


Sedmadvacetiletý Bottas bude od nové sezony partnerem trojnásobného mistra světa Brita Lewise Hamiltona v nejsilnějším týmu posledních tří sezon. Mercedes v uplynulých třech letech získal tituly mezi jednotlivci i týmy a favoritem bude také letos.

"Už dlouho jsem snil o tom, že budu jezdit za takový tým - tým šampionů. Co v minulých sezonách dokázali, vstoupí do historie formule 1," uvedl Bottas, jenž se těší na spolupráci s Hamiltonem. "Respektuju Lewise jako jezdce i jako člověka. Jsem si jistý, že se budeme vzájemně popohánět, ale zároveň budeme jeden tým," řekl.

Během čtyř sezon ve Williamsu se Bottas ještě nedočkal triumfu v Grand Prix, na kontě má devět umístění na stupních vítězů. Smlouvu v týmu měl do roku 2018.

Kvůli odchodu finského jezdce do Mercedesu si ještě o rok prodlouží kariéru ve formuli 1 pětatřicetiletý Massa, jenž původně na konci uplynulé sezony skončil. Za kolegu bude mít osmnáctiletého nováčka Kanaďana Lance Strolla, svého původního nástupce.

"Když jsem dostal nabídku pomoci Williamsu v sezoně 2017 formule 1, měl jsem pocit, že to je správná věc. Rozhodně jsem neztratil chuť do závodění a jsem mimořádně motivovaný k návratu," uvedl Massa, jenž se se slzami v očích loučil během domácí listopadové Velké ceny Brazílie. "Valtteri má skvělou příležitost, přeju mu v Mercedesu hodně štěstí," dodal na adresu parťáka z minulých tří sezon.

Jezdecké rošády spustil 2. prosince Rosberg, jenž pět dnů po zisku premiérového titulu šokoval odchodem ze světa formule 1. Adeptem na uprázdněné místo v Mercedesu byl také mladý Němec Pascal Wehrlein, který ale nakonec zakotvil v Sauberu.

Nová sezona F1 začne 26. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne, od konce února budou týmy testovat v Barceloně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud