18. ledna 2017 • 17:46

Poláci chtějí v Krkonoších olympiádu, česká strana o záměru neví

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Poláci se podle zpráv tamních médií rozhodli, že připraví kandidaturu na zimní olympijské hry v roce 2030 a že k tomu přizvou Českou republiku. Pro zástupce Českého olympijského výboru jsou ale tyto informace z posledních dnů novinkou, proto je ani nechtějí komentovat. Hry by se měly konat v Karpaczi a Szklarské Porebě na polské straně Krkonoš, na českém území pak v krkonošských střediscích včetně Špindlerova Mlýna či Harrachova.


Polský sportovní deník Przeglad Sportowy ve svém vydání otiskl mapu sportovišť, další média uvedla, že slavnostní zahájení se bude konat ve Vratislavi a závěrečný ceremoniál potom v Praze. Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval však o ničem neví, tudíž tato informace pro něj ani není téma.

"Oficiálně žádné informace nemáme, proto tyto zprávy nemá smysl komentovat," řekl tiskový mluvčí ČOV Marek Brodský. Předseda komise sportu a turistiky z města Karpacz Tomasz Stanek v polských médiích však hovoří o záměru naprosto vážně.

Poláci kalkulují s náklady skoro 100 miliard korun, do propagace kandidatury pak s více než jedním procentem této částky. O aktivitě však oficiálně neví ani Správa Krkonošského národního parku, zástupci kraje či starostové krkonošských měst.

Situace připomněla snahu Prahy a České republiky na začátku nového milénia o pořádání letních her v roce 2020. Zájem kandidovat Česká republika tehdy deklarovala, ale z kandidatury nakonec sešlo. Konat se budou v Tokiu, o zimních hrách v roce 2030 se bude rozhodovat až za šest let.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud