19. ledna 2017 • 13:04

URNA se zapojí do opatření při krasobruslařském šampionátu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Na bezpečnost návštěvníků, sportovců a hostů bude během blížícího se evropského šampionátu krasobruslařů v Ostravě každý den dohlížet až 150 policistů. A to nejen v hale a jejím okolí, ale i v hotelích a v na Masarykově náměstí v centru města, kde po celou dobu akce bude umístěna zóna pro fanoušky. Do opatření se zapojí i Útvar rychlého nasazení. Novinářům to dnes řekl ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel.


ME se uskuteční od 25. do 29. ledna v Ostravar Aréně. "Na celém opatření se bude podílet 100 až 150 policistů. Podle toho, jak významný bude daný den program program a jak dlouho potrvá," uvedl Kužel. K zajištění bezpečnosti policisté přistupují s větší intenzitou než tomu bylo předloni, kdy Ostrava hostila část hokejového mistrovství světa. "Souvisí to s vývojem bezpečnostní situace ve světě, ale hlavně v Evropě a se záležitostmi, které se staly například v Německu," řekl Kužel.

Týkat se to bude i zajištění prostor, kde se budou ve větší míře shromažďovat lidé. "Například v místě fanouškovské zóny na Masarykově náměstí uvidíme policisty s dlouhými zbraněmi," dodal. Policisté zatím nepočítají s instalací mobilních betonových zábran, které by měly zabránit najetí automobilu do davu lidí. Příjezdové cesty k Masarykovu náměstí jsou totiž vybaveny vysouvacím zařízením, které tuto službu splní. Prostory u vstupu do haly zase chrání před takovýmto útokem betonové květináče.

Opatření policisté připravují už dva týdny. Jejich práce přímo v hale začne v neděli, kdy ji budou po celou noc prohledávat pyrotechnici. Do kontroly se podle Kužela zapojí i členové Útvaru rychlého nasazení. Dodal, že nepočítají s povoláním posil z jiných krajů. "Akci zajistíme sami. Využijeme ale celorepublikových útvarů jako je pyrotechnická služba a či Útvar rychlého nasazení," doplnil.

Pořadatelé očekávají celkovou návštěvnost v ostravské hale okolo 40.000 lidí. Tři závěrečné dny mistrovství jsou už vyprodané. Na první dva ještě vstupenky jsou k dispozici. Volná místa ale obsadí například školáci či děti z dětských domovů. Kontroly při vstupu do haly budou provádět pracovníci najaté bezpečnostní agentury. Nebudou využívat bezpečnostní rámy, ale pouze mobilní ruční detektory na kov a výbušniny. Kontrolovat budou každého příchozího. Do haly nebudou lidé vpuštěni například s tyčemi, noži, zbraněmi či vším, co by jako zbraň mohlo posloužit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud