19. ledna 2017 • 16:03

Plavkyně Závadová se bude na MS připravovat v Austrálii

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejlepší česká plavkyně uplynulých tří let Barbora Závadová se bude na další sezonu připravovat i v Austrálii. K protinožcům odjede v polovině dubna po mítinku v Eidhovenu, kde by ráda splnila limit na letní mistrovství světa v Budapešti. Na vrchol sezony se bude připravovat v Brisbane ve skupině Michaela Bohla.


Závadová celý život snila o tom, že bude jednou závodit nebo trénovat v Mekce plavání, nyní se její přání změní v realitu. V Austrálii ji čeká minimálně tříměsíční pobyt. Jakmile obdržela e-mail o přijetí do skupiny, začala pátá žena z mistrovství světa v krátkém i dlouhém bazénu na dlouhé polohovce zařizovat víza, letenky a další nutné věci.

"Odjedu a doufám, že mě nepošlou zpátky," řekla Závadová, od středy čtyřnásobná vítězka české ankety Plavec roku. "Byl to můj sen se dostat do Austrálie na trénink. Je složité se tam dostat, dávají si pozor, koho si pustí mezi sebe," podotkla.

Celý pobyt si nebude hradit sama, kouč Bohl se zasadil o to, aby česká plavkyně byla zařazena do programu pro cizince a mohla využívat výhody. "Trenér říkal, že ve mně vidí potenciál, tak snad mi to neříkal jen tak," pousmála se Závadová. "Těším se tam, pro mě je to splněný sen," uvedla.

Loňský rok byl pro českou plavkyni jako na houpačce. První polovina sezony jí nevyšla podle představ, obzvlášť z olympijských her v Riu odjížděla zklamaná, ale konec roku se jí povedl. To už plavala pod vedením Itala Paula Bossiniho, který nahradil Jaroslava Strnada, jenž odešel do trenérského důchodu. Pod Bossiniho vedením bude trénovat do dubna.

"Bude ta sezona rozkouskovaná, ale když se na to podívám z hlediska olympijských her v Tokiu 2020, tak je to letos nejlepší sezona, kdy se dá experimentovat," vysvětlila Závadová. Vrchol roku je v červenci na MS v Budapešti. "Když to tam nevyjde a vyjde mi pak olympiáda, tak jsem ochotná to riziko letos podstoupit," prohlásila.

Kdyby jí pobyt v Austrálii neměl vyhovovat, vrátí se zpátky. Ale i naopak. Pokud se jí tam bude líbit, stráví tam více než jen tři měsíce. "Tři měsíce tréninku neukážou všechno, úspěšnost tak budu hodnotit podle tréninkových ukazatelů, časů, přístupu kouče," objasnila. "Ale určitě mě to bude bavit, snad tomu plavání propadnu jako v mládí," pousmála se plavkyně, která v pondělí oslaví 24 let.

Impulz k přesunu do Austrálie dostala od Strnada, šlo ale i o její rozhodnutí. "Jestli chci plavat s nejlepšími, musím s nimi také trénovat. Tlačí mě do toho i Jarda (Strnad) a on měl vždycky pravdu," uvedla Závadová. "Potřebuju vidět, jak mi v tréninku dávají na zadek. Teď trénuju proto, abych se tam neztrapnila. Trénuju, abych s nima mohla trénovat. To je teď pro mě hnací motor. Nová motivace," vysvětlila svůj postoj.

Kouče Bohla si vybrala proto, že trénoval její vzor Stephanii Riceovou, trojnásobnou olympijskou vítězku z Pekingu, kde vyhrála oba polohové závody a štafetu. "A bude to pro mě i životní zkušenost kvůli angličtině, jen se netěším na to, až budu chodit na tréninky v pět ráno," doplnila s úsměvem Závadová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud