20. ledna 2017 • 10:03

Šéf amerických krasobruslařů chce zákaz startu Ruska na OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Předseda amerického krasobruslařského svazu Sam Auxier vyzval Mezinárodní bruslařskou unii, aby zakázala ruským reprezentantům start na olympijských hrách v roce 2018 v Koreji. Důvodem je státem řízený dopingový program.


"Myslím, že by na olympiádě neměli startovat," citovala Auxiera agentura AP. "Řídil to stát, byl to obří a dobře organizovaný program sloužící k podvádění. Měli by za to velmi tvrdě zaplatit. Jestli si bruslařská unie a Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nechtějí poškodit pověst, měly by být nekompromisní," dodal.

Rozsáhlý dopingový skandál odstartovaly zprávy z vyšetřování Světové antidopingové agentury a Rusku kvůli tomu hrozilo vyřazení z loňských letních her v Riu de Janeiro. Minulý týden se navíc zástupci devatenácti antidopingových organizací shodli na tom, že Rusko by mělo být plošně vyloučeno ze všech mezinárodních soutěží.

Rusko mělo státem organizovaný dopingový program vyvíjet minimálně od her v Londýně v roce 2012 až do olympijských her v Soči před dvěma lety. MOV kvůli tomu nechala znovu prověřit všechny vzorky ruských reprezentantů a podle médií je mezi podezřelými i krasobruslařka Adelina Sotnikovová, který jako první Ruska v historii získala olympijské zlato v kategorii žen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud