21. ledna 2017 • 14:17

Bank věří, že Ledecká jednou může vyhrát závod SP i na lyžích

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Přesně před rokem Ester Ledecká poprvé naskočila do lyžařského Světového poháru a v Garmisch-Partenkirchenu hned bodovala ve sjezdu i superobřím slalomu. Byl u toho i trenér Tomáš Bank, který tehdy přijel na mimořádnou výpomoc. Nyní už je bývalý kouč nejlepšího českého sjezdaře historie Ondřeje Banka plnohodnotným členem jejího týmu a vidí v Ledecké obrovský potenciál.


"Jednou klidně může některý ze závodů vyhrát," prohlásil v německém středisku. "Když se podívám na její jízdy z loňska a letos, tak tam je velký posun v technice. Loni jezdila spíš jako žákyně, i když měla výborné výsledky. Teď je srovnanější, zkušenější. Loni navíc neměla na lyžích moc natrénováno, letos to je o dost lepší," uvedl Bank.

Růžky Ledecká vystrčila při minulém závodu v Altenmarktu, kde senzačně vyhrála trénink. I když se jí potom závod nevydařil, s tréninkovým časem by bývala obsadila šesté místo. "V tréninku měla super rychlé lyže. V závodu si pak vzala jiné, protože ty rychlé už nebyly nachystané. Tam jsme na situaci špatně zareagovali," řekl Bank.

Ani před dnešním sjezdem v Garmisch-Partenkirchenu nebyla Ledecká v ideální situaci. Střevní chřipka oslabila její organismus a Bank jí start nedoporučil. Přesto se na sjezdovku Kandahar spustila a obsadila životní třinácté místo. "Je strašný bojovník. Na úrovni nejlepších mužů, nikdy se nevzdává, nikdy nefňuká. A když ji něco bolí, nepřizná to, abychom jí náhodou nezakázali trénink," prohlásil Bank. Uznává, že to je někdy až nebezpečné. "Je hustá, může to být někdy průšvih," uvedl na adresu mistryně světa ve snowboardingu.

Psychika je velká zbraň Ledecké. Ví přesně, co chce a jde si za tím. "Z této stránky je to u ní jednoduché. Má to vyladěné jasně," řekl Bank. I proto ho práce s ní baví. "Moje role je důležitější, než byla u Ondry. Chlapi jsou samostatnější, mají svůj plán. Tady všechno tvořím," uvedl.

S Ledeckou měl první trenérský kontakt přesně před rokem. Pak s ní ale na závody nejezdil a domluvili se na spolupráci až po sezoně. V létě za ním Ledecká přijela na tréninkový kemp do Chile a od této sezony už je Bank členem týmu. A možná do něj přibude i Ondřej Bank. "Teď řešíme, jaké by bylo jeho zapojení, má co přinést," prozradil trenér Bank.

Dlouhé roky se pohyboval v mužském lyžování, nyní zažívá změny. "Třeba po Kitzbühelu se mi stýská, ale byl to strašný stres. Dělal jsem tam všechno. Mužský pohár je strašně soutěživý, kdežto tady je větší pohoda. Všichni si víc pomáhají, každý dá informaci, víc se spolupracuje, trenéři jsou přátelštější a také vedení seriálu je daleko svobodnější. To mě překvapilo," řekl Bank.

Společný výsledkový cíl nemají, chtějí se však dostat na letošní MS ve Svatém Mořici do všech disciplín. Ledecké zbývá nominovat se ještě ve slalomu. "Pokusíme se o to," podotkl Bank. "Dřív nebo později přijde super výsledek, má na to. Jen se musíme vyvarovat průšvihů," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud