19. února 2017 • 19:26

Sparta na úvod ligového jara porazila Bohemians 1905

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Sparty porazili v prvním jarním kole Bohemians 1905 1:0 a stále ztrácí čtyři body na první Plzeň, která má však zápas k dobru. Jedinou branku dnešního malého pražského derby na Letné dal v 36. minutě záložník Aleš Čermák.


Sparta oproti čtvrtečnímu utkání v Rostově, kde v úvodním zápase druhého kola Evropské ligy utrpěla debakl 0:4, udělala tři změny v sestavě. Mazucha v obraně nahradil Holek, v záloze místo Váchy nastoupil Čermák a v útoku dostal místo Juliše šanci nejlepší střelec domácích Lafata.

V základu nechyběl ani hříšník Konaté, přestože v Rusku dostal červenou kartu a ve čtvrtek v odvetě na Letné nemůže nastoupit. Navíc se dala očekávat nenávistná reakce fanoušků, kteří mu nemohou zapomenout, že si chtěl v létě vytrucovat přestup.

"Zvažovali jsme to a nebylo to snadné rozhodování. Ale z vnitřního prostředí jsem cítil obrovskou podporu Timimu," řekl trenér Tomáš Požár. "Bylo to velmi citlivé a správné rozhodnutí. Kdyby nenastoupil, tak by ten hráč byl prostě zadupanej," ocenil nasazení Konatého i kouč Bohemians 1905 Miroslav Koubek.

Do první šance se dostali hosté, ale Bartek po kombinaci Maška s Havlem neuspěl. Spartu trápila v úvodu řada nepřesností a zahrozila až po půlhodině hry. Po brejku a po zpětné přihrávce vypálil tvrdě Dočkal, nicméně hostující brankář Berkovec vyrazil na roh.

Chvíli na to už šli domácí do vedení. Čermák zkusil štěstí levačkou z 25 metrů a jeho střela přeletěla Berkovce a o břevno zapadla do branky. Pro českého reprezentanta do jednadvaceti let šlo o první gól v dresu letenského celku.

"Chtěl jsem to hlavně dát na zadní tyč," řekl Čermák. "Podíval jsem se, jak daleko jsem od brány, jestli mám ještě jít, nebo jestli vystřelit. Nakonec jsem to zkusil a tlačil jsem to očima jako blázen, protože v první moment to vypadalo, že to půjde mimo," dodal.

Rovněž úvod druhé půle patřil Bohemians. Nejprve si Koubek poradil se střelou Jiráska a vzápětí zneškodnil i obrovskou příležitost Markoviče, který šel na domácího brankáře sám. Sparta mohla v závěru přidat druhou branku po akci Juliše, jehož tečovaná střela skončila těsně vedle tyče.

Když v nastavení střílel těsně vedle hostující Jirásek, získala Sparta tvrdě vydřené body, ale závěrečný hvizd doprovázel pískot domácích fanoušků a skandování "My chceme Spartu".

Sparta natáhla sérii neporazitelnosti s Bohemians 1905 na 19 zápasů a díky vítězství udržela na třetím místě tabulky tříbodový odstup za druhou Slavií, zatímco na první Plzeň ztrácí čtyři body. Obhájce titulu má však k dobru odložený zápas s Bohemians, jež dělí pět bodů od pásma sestupu.

"Splnili jsme taktiku, strategii, ale deficit našeho výkonu je v tom, že jsme nedali branku. V tom byl rozdíl," uvedl Koubek, jehož tým vyšel v lize střelecky naprázdno potřetí za sebou. "Nízká produktivita nás pronásleduje, patnáct vstřelených gólů z dobrého herního obrazu, to je náš deficit. Na závěrečné kvalitě musíme zapracovat," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud