22. února 2017 • 10:15

Petráček: Medaile mě nakopla, chci i na paralympiádu do Tokia

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Handicapovaný plavec Arnošt Petráček se loni v září stal jediným českým paralympijským vítězem v Riu de Janeiro a už teď ví, že by na svůj životní úspěch rád v roce 2020 navázal. Rozhodl se totiž pokračovat v aktivní kariéře.


"Zlatá medaile je hodně motivující do dalších let, nejen do letošní sezony. Už myslím i na další paralympiádu, protože jsme si řekli, že zkusím závodit do Tokia," řekl Petráček v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

"Medaile mě nakopla a i tréninky v bazénu mě více baví. Zjistil jsem, že bez toho nemohu být," přiznal muž, který byl v úterý podle očekávání vyhlášen nejlepším handicapovaným sportovcem České republiky za rok 2016.

Životní úspěch si Petráček stále ještě užívá. Absolvoval řadu akcí pro sportovní fanoušky i veřejnost, setkal se s vrcholnými politickými představiteli státu a snaží se zpopularizovat sport handicapovaných. Zvyká si i na to, že jej poznávají lidé na ulici. A to nejen v Českých Budějovicích, kde bydlí.

"Dokonce i v Praze. Je to velká radost a jsem rád, že jsme mohli český paralympijský sport posunout dopředu," řekl pětadvacetiletý plavec, který se narodil bez pažních kostí a má vymknuté kolenní klouby.

"Musím tak být i o půl metru rychlejší než soupeři, kteří dohmatávají rukou," uvedl Petráček, jenž zastavuje časomíru úderem hlavou. "Je to náraz. Ale časomíra je měkká, to nebolí. Když jedu nadoraz, tak se třeba fláknu víc, než je zdrávo, ale naučil jsem se to tak, aby to nebolelo," usmíval se.

Bezprostředně po návratu z Ria přiznal, že by se někdy rád setkal se zlatým olympijským judistou Lukášem Krpálkem, což se mu už několikrát podařilo. Poprvé dost nečekaně.

"Potkali jsme se v Českém rozhlasu, kde jsem dělal rozhovor. Byl jsem tam s osobním trenérem a řekli nám, že si máme sednout ob židli, že to tak normálně dělají. Než jsme ale začali, tak se ve dveřích objevil Lukáš a my jsme byli mile překvapeni. Trenérovi dokonce ukápla dojetím slza, až jsem se mu musel začít smát," přiznal Petráček.

Při dalším setkání už měli víc času si promluvit soukromě. "Zajímalo mě to, jestli jsou nějaké rozdíly mezi jeho tréninkem a naší přípravou a zjistil jsem, že veškeré úsilí potřebné k úspěchu je u zdravoušů stejné jako u nás paralympiků," řekl rodák z Písku, jehož hlavní kategorií je 50 metrů znak.

Hlavní akcí letošního roku bude pro Petráčka mistrovství světa, které se na přelomu září a října uskuteční v Mexiku. Vedle toho si plní i studijní povinnosti na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. "Finišovat bych měl za rok a půl. Už mám udělané dvě státnice a samozřejmě bych školu rád dokončil. Vychází mi tam vstříc, mám individuální studijní plán," dodal Petráček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud