22. února 2017 • 14:19

Překážkář Svoboda chce na halovém ME do finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Překážkář Petr Svoboda chce na halovém mistrovství Evropy postoupit do finále. Už na víkendovém republikovém šampionátu by rád na šedesátce překážek vylepšil čas 7,57 z mítinku v Lodži a pro letošní halovou sezonu si dal jako cíl dostat se znovu pod 7,50. Dnes v rozhovoru s novináři si pochvaloval radikální změnu v tréninku, k níž ho přivedla spolupráce s koučem Danielem Hejretem.


Halový mistr Evropy z roku 2011 zaběhl v Lodži nejrychlejší čas od triumfu před šesti lety v Paříži (7,49). "V tom čase byla ještě spousta rezerv," řekl dvaatřicetiletý atlet. Zaváhal na startu a ve snaze smazat ztrátu na vedoucího Maďara Bajiho Balázse se mu nevydařil ani přechod poslední překážky.

Po vážných zdravotních problémech i lehčích zraněních, které ho v posledních letech provázely, je jeho hlavním cílem zůstat zdravý. Na to je zaměřena i jeho příprava. "Teď trénujeme tak, abych zůstal zdravý. Abych tělo zpevňoval a udržoval ve zdraví víc, než abych se soustřeďoval na kvalitu," vyprávěl.

Při všeobecné kondiční přípravě trénuje i s boxery a bojovníky z MMA, které jeho trenér rovněž vede. "Věci, kterým jsem se dřív smál, proč by je sprinter měl dělat, tak je dělám. Je to zábavné. Je to psychický oddech z atletického drilu. Bavilo mě to," řekl Svoboda. Díky novým metodám ale poznává také úplně jinou bolest v tréninku.

Pokud kvůli potížím nemůže běhat, nezůstává bez kondiční přípravy. "Trenér má připraven alternativní trénink, který je dostačující k tomu, abych byl připravený. To je pro mě nové," řekl. Když ho připravoval Luděk Svoboda, míval v těchto situacích pauzy nebo opravdu lehký trénink. "Tím ho nechci shazovat, protože k tomu si musí člověk dospět a on předtím neměl člověka, který byl furt takovej papírovej, jako jsem byl já," doplnil.

Na halovém šampionátu v Bělehradě chce minimálně finále. "Cítím se dobře, jsem dobře připravený. Mám velké plány, ale to finále je pro mě záchytný bod," řekl. "Časy 7,60 brávaly bronz, někdy i stříbro. Ale letos se běhá docela rychle," dodal Svoboda. Nejrychlejším překážkářem sezony je zatím Brit Andrew Pozzi, který o víkendu v Birminghamu zaběhl čas 7,43. Svoboda je osmým Evropanem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud