23. února 2017 • 14:42

Čeští běžci z kvalifikace sprintu na MS nepostoupili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Žádný z šesti českých reprezentantů v běhu na lyžích nepostoupil z kvalifikace sprintu volnou technikou v úvodní disciplíně mistrovství světa klasiků v Lahti. Nejblíže elitní třicítce, která bojuje o medaile, byla Karolína Grohová. Na 33. místě ji od postupu dělilo 2,33 sekundy.


Petra Nováková obsadila ve Finsku na trati dlouhé 1400 metrů 35. místo se ztrátou 2,77 sekundy na postup, Sandra Schützová skončila devětatřicátá (-4,18). Z trojice českých mužů, kteří měli trať o 200 metrů delší, byl nejvýše 42. Jan Bartoň. Od účasti ve vyřazovacích jízdách jej dělilo pět a čtvrt sekundy. Michal Novák skončil 44. a Aleš Razým pětapadesátý.

Šestadvacetiletá Grohová je na svém třetím světovém šampionátu a 33. místo je její nejlepší individuální výsledek v kariéře. "Výkon hodnotím pozitivně a líbilo se mi to," řekla Radiožurnálu v Lahti a těšila na nedělní sprint dvojic klasickou technikou, v kterém by měla startovat se Schützovou. "Moc se na něj těším a baví nás, když spojíme síly. Já mám teďka klasiku silnější, proto si věříme víc," řekla Grohová.

Bartoňovi se v této sezoně Světového poháru podařilo projít z kvalifikace sprintu jednou v rámci Tour de Ski. A doufal, že to zvládne i na MS. "Myslel jsem, že naladím formu, a něco neklaplo. Hodnotím to trošku jako zklamání," řekl a poukázal také na nemoc, kterou prodělal na přelomu ledna a února. "Možná to ovlivnila. Od té doby jsem se do toho nemohl nějak dostat," řekl Bartoň, který těsně za branami finále skončil ve sprintu i na MS předloni ve Falunu i ve Val di Fiemme 2013.

Nejrychlejší čas v kvalifikaci měla vedoucí žena sprinterského hodnocení Světového poháru Maiken Caspersen Fallaová z Norska, obhájkyně titulu Marit Björgenová z Norska postoupila z osmého místa. Mužskou kvalifikaci vyhrál Rus Sergej Usťugov, úřadující šampion Nor Petter Northug postoupil z 27. pozice.

V kvalifikaci startovalo 158 mužů a 108 žen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud