23. února 2017 • 16:45

Krpálek může v Düsseldorfu vyzvat světovou dvojku Nateu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český judista Lukáš Krpálek může hned na prvním turnaji po přestupu do vyšší váhové kategorie projít zatěžkávací zkouškou. Dnešní los mu pro první kolo přisoudil Kubánce Alexe Garcíu Mendozu, a pokud olympijský vítěz z Ria postoupí, utká se v osmifinále se světovou dvojkou Danielem Nateou z Rumunska. Ten patří s váhou přes 170 kilogramů mezi vůbec nejtěžší judisty.


Krpálek v minulosti soutěžil ve váze do 100 kilogramů, kde patřil mezi nejlepší šestku žebříčku. Po přestupu do nejvyšší váhové kategorie však začíná od nuly, hned v prvních kolech tak může narážet na nejsilnější protivníky. To se stalo při losování v Düsseldorfu, kde hned ve druhém utkání může jít na nejvýše nasazeného Nateu.

"Teď je ze mě zase nováček. Ale s tím jsem do té změny šel, že začnu od nuly, i když to bude nevýhoda, že nejsem nasazený," řekl Krpálek na středeční tiskové konferenci. "Nerad bych hned v prvním závodě po olympiádě dostal někoho ze špičky," připustil.

A právě to se stalo, i když na souboj případně dojde až ve druhém zápase. Nejprve musí porazit světovou sedmadvacítku Mendozu, který skončil v Riu na překvapivém pátém místě, když v duelu o bronz prohrál s Orem Sassonem.

Pokud Krpálek uspěje, vyzve čtyřiadvacetiletého Nateu, před kterým je v žebříčku už jen neporazitelný Francouz Teddy Riner. Pravidelně se objevuje na medailových příčkách, vstup do roku 2017 se však Nateovi nepovedl a na Grand Slamu v Paříži vypadl hned v prvním kole po prohře na tresty.

Natea těží zejména z obrovské postavy. Měří přes dva metry a k tomu váží podle oficiálních údajů 170 kilogramů. "Tyhle váhy se už těžko hází. Je to hlavně o tom, snažit se těch 170 kilogramů vychýlit z rovnováhy, a když se to podaří, tak to musí padnout samo," řekl s úsměvem Krpálkův trenér Petr Lacina.

"Doufám, že se mi alespoň částečně povedlo tyto judisty silově dohnat a že už si se mnou nebudou vytírat žíněnku jako v minulosti. Sám jsem zvědavý, jak mi to půjde," dodal Krpálek.

Těžký los má i další Čech v nejvyšší kategorii Michal Horák, který narazí hned v prvním zápase na stříbrného medailistu z Ria Hisajošiho Harasawu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud