25. února 2017 • 13:19

Björgenová získala ve skiatlonu 15. titul z mistrovství světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová získala ve skiatlonu na šampionátu v klasickém lyžování v Lahti rekordní 15. zlatou medaili z mistrovství světa. Šestatřicetiletá šampionka porazila v závěru závodu na 2x7,5 km o deset let mladší domácí favoritku Kristu Pärmäkoskiovou, bronz vybojovala Švédka Charlotte Kallaová.


Jediná česká reprezentantka na startu Kateřina Beroušková se po celý závod pohybovala na hraně elitní třicítky. Po úvodním klasickém úseku přezula na bruslařkou část na 31. místě a do cíle doběhla na 27. příčce.

Favorizovaná Björgenová, jež se v této sezoně vrátila k závodění po roční mateřské přestávce, se po pěti kilometrech klasiky utrhla od hlavního pole spolu s Pärmäkoskiovou, krajankou Heidi Wengovou a Kallaovou. Po přezutí nastoupila a na bruslařském úseku jí stačila už jen Pärmäkoskiová. V závěrečném stoupání před sjezdem na stadion ale šestinásobná olympijská vítězka Finku setřásla a s pětisekundovým náskokem slavila před vyprodanou tribunou pro 35.000 diváků titul.

"O tomhle jsem snila od té doby, co se mi v prosinci 2015 narodil Marius. Není lehké být matkou a zároveň špičkovou sportovkyní," řekla šťastná Björgenová, jež v Lahti bydlí bez rodiny. "Dneska ráno jsem jim psala, že jsem hrozně nervózní. A přišla mi fotka Mariuse se vzkazem, že všechno bude dobré. Úplně mi vyhrkly slzy," přiznala.

S 15 zlatými medailemi nyní Björgenová vede historické tabulky světových šampionátů. Dosud se s 14 triumfy dělila o první místo s Ruskou Jelenou Vjalbeovou. Celkem už má ve sbírce 23 cenných kovů z MS.

Svůj první start na světovém šampionátu zhodnotila Beroušková pozitivně. "Beru to všema deseti, protože se mi do letošního roku nepovedlo být ani do čtyřicítky. Být do třicítky na mistrovství světa je dobrý výsledek. Poslední dobou se mi podařilo líp vyladit formu a na trati to nebylo trápení, ale normální boj o pozice," řekla Radiožurnálu Beroušková, která se na startu těsně vyhnula hromadnému pádu.

Druhou českou reprezentantku Petru Novákovou nepustilo na start zranění ramena ze čtvrtečního sprintu. Ve 13:30 odstartuje skiatlon mužů na 2x15 km s českými reprezentanty Miroslavem Ryplem a Petrem Knopem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud