25. února 2017 • 18:57

Rus Usťugov vyhrál na MS v Lahti skiatlon

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruský běžec na lyžích Sergej Usťugov se na šampionátu v Lahti stal mistrem světa ve skiatlonu. V dramatickém souboji favoritů mu pomohla fatální chyba Nora Martina Johnsruda Sundbyho, který dojel druhý. Bronz získal další norský závodník Finn Haagen Krogh.


Z dvojice českých běžců dojel jen Petr Knop, který skončil s odstupem 5:31,2 minuty na 43. místě. Miroslav Rypl byl dostižen o kolo a závod nedokončil.

Klasickou část zvládla pohromadě skupina 26 běžců, ale tempo převážně udávali Usťugov a Sundby. Po přezutí lyží se obrázek nezměnil a elitní dvojice udeřila po dvacátém kilometru, odpoutala se soupeřům a jela spolu v čele.

Usťugov ani Sundby nedokázali soupeři poodjet. Rozhodlo tak zaváhání Nora, který se v posledním stoupání před stadionem pokusil souboj rozhodnout, ale snahu přehnal. Levou hůlkou máchl do vzduchu, a jak klesl na kolena, zlomil pravou. Sice hned dostal novou, ale Rus získal potřebný náskok, který už do cíle udržel. "Soupeřil jsem s jedním z nejrychlejších lyžařů na planetě a musel jsem proto zkusit získat před cílem pár sekund k dobru. Bohužel jsem udělal chybu," litoval Sundby.

Při příjezdu na stadion se už Usťugov usmíval a cílem projel první o téměř sedm vteřin před Sundbym. Po závodu se oba soupeři objali.

Čtyřiadvacetiletý Usťugov se stal mistrem světa poprvé. Na začátku šampionátu ho o zlato ve sprintu připravil Ital Federico Pellegrino. "Po sprintu jsem byl hodně zklamaný a teď jsem si spravil chuť. Je to pro mě a můj tým velká věc," řekl Rus.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud