23. března 2017 • 14:14

Krasobruslaři Dušková a Bidař chtějí na MS zabojovat o olympiádu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař si chce na mistrovství světa splnit olympijský sen. Účast na seniorském šampionátu, který je hlavní kvalifikací pro zimní hry 2018 v Pchjongčchangu, proto mladí čeští krasobruslaři upřednostnili před obhajobou titulu juniorských mistrů světa. MS juniorů se konalo minulý týden na Tchaj-wanu, o tituly mezi dospělými se bude bojovat příští týden v Helsinkách.


Úspěšnou premiéru na velké seniorské akci si Dušková s Bidařem odbyli na lednovém evropském šampionátu v Ostravě, kde skončili sedmí. Účast na mistrovství světa juniorů svěřenci Evy Horklové vzdali také kvůli tomu, že by pro juniorskou soutěž museli trénovat jinou verzi svých programů. "Místo trojitého toeloopa v seniorském krátkém programu bychom dělali dvojitého axela, který je povinný v juniorech. V seniorské volné jízdě je k tomu jedna zvedačka navíc a jízda je celkem o 30 vteřin delší," uvedl v tiskové zprávě osmnáctiletý Bidař.

Na debut na seniorském MS se připravují stejně jako na jakýkoliv jiný závod. "Vždy se snažíme co nejvíce zlepšovat a předvést to nejlepší, co je v danou chvíli v našich silách," uvedl Bidař. "V tréninku jezdíme programy vcelku a nic nevynecháváme. Každý den jedeme vždy krátký program i volnou jízdu, k tomu absolvujeme hodiny baletu a posilování," doplnila jeho sedmnáctiletá partnerka Dušková.

Tlak si před vrcholem sezony nepřipouštějí. "Náš sen je kvalifikovat se na olympiádu, ale to bude hodně těžké. Svůj cíl nevnímáme jako konkrétní umístění, ale jde nám o to, abychom byli sami spokojení s výkonem. Také hodně záleží na tom, aby s námi byla spokojená trenérka, protože když nás ona pochválí, je to snad ta nejlepší odměna," řekla Dušková.

Na základě výsledků z MS se zaplní šestnáct z dvaceti olympijských míst pro kategorii sportovních dvojic. Některé země mohou díky výsledkům svých krasobruslařů získat až tři místa na ZOH. Krasobruslaři ze států, které si nezajistí účast z MS, budou mít šanci zabojovat o zbývající čtyři místa na podzimní dodatečné kvalifikaci. Na mistrovství světa je přihlášeno 28 sportovních dvojic. Bodový zisk z ostravského ME by český pár na loňském MS zařadil na desátou příčku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud