24. března 2017 • 23:20

Naprostá euforie, řekl Rutta, jenž s Piráty zažil vzestupy i pády

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Postup chomutovských hokejistů do semifinále play off extraligy je historickým milníkem nejen pro klub ale také pro Jana Ruttu, který v dresu Pirátů od roku 2008 zažil vzestupy i pády. Reprezentační obránce je ve 26 letech služebně nejstarším hráčem kádru, zažil dva postupy do extraligy a v posledních dvou sezonách pomáhá přepisovat historii chomutovského hokeje.


Dnes přidal definitivní pojistku postupu v 59. minutě, když ze středního pásma trefil prázdnou branku. "Naprostá euforie. Skákal jsem tak, že jsem se málem neudržel na bruslích. Bylo to super, už jsem doufal, že je opravdu hotovo," líčil radostně.

Chomutov v posledních dvou sezonách přepisuje klubovou historii. Loni dosáhl na čtvrtfinále, ve kterém podlehl Liberci. Bílé Tygry tentokrát vyzve v semifinále a posouvá se o stupínek výše. "Je to vážně skvělý a jsou to úžasné pocity. Pro mě o to více, jaký mám ke klubu vztah. Už jsem to říkal po sérii s Mladou Boleslaví, že žijeme hokejem, duchem týmu a strašně si to užíváme. Je to prostě krásný," jásal.

Piráti v play off zvedli procentuální úspěšnost oslabení o osm procent a dali 16 gólů v početních výhodách. Záda střelcům kryje s úspěšností zákroků přes 93 procent Ján Laco. "Brankář, přesilovky a parta. Je to hlavně o skvělé partě, která je tu opravdu cítit a pozná se v důležitých momentech. Jánko odchytal výborně celou sérii a také přesilovky nám strašně pomohly. Celkově myslím, že jsme měli na své straně zaujetí do zápasu. Sice jsme byli unavení a Třinec odpočatý, ale nepřišel mi až tak zakousnutý do zápasů. Možná právě bojovností jsme zápasy otáčeli na svou stranu," uvedl písecký odchovanec.

Piráti odehráli pětizápasovou sérii s Mladou Boleslaví a poté drželi vítězný krok v šesti zápasech proti ofenzivnímu Třinci. "Asi máme dobrého kondičního trenéra," ocenil Rutta s úsměvem přínos bývalého reprezentačního zápasníka Petra Švehly.

Piráti neměli poslední zápas jednoduchý, jelikož po dvaceti minutách odcházeli do šatny s mankem dvou gólů. "Myslím, že všem první třetina připomínala první dva zápasy s Mladou Boleslaví, kdy jsme byli všude o krok později. Navíc jsme dostali dva slepené góly a bylo to zralé na položení týmu. Ale pak jsme chtěli ten další gól dát my na 2:3 a měli jsme štěstí, že jsme ho dali. Pak se nám to povedlo otočit," řekl reprezentační bek.

V semifinále čeká na Piráty neoblíbený soupeř z Liberce, který je v loňském play off vyřadil. "Snad to bude lepší než loni. Dvakrát jsme je porazili v základní části. Je to klišé, ale půjdeme zápas od zápasu," dodal Rutta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud