26. března 2017 • 19:58

Fotbalisté vyhráli v kvalifikaci MS v San Marinu vysoko 6:0

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští fotbalisté rozdrtili San Marino na jeho půdě 6:0 a v pátém utkání kvalifikace mistrovství světa si připsali druhou výhru. Reprezentanti v Serravalle proti jednomu z žebříčkově nejslabších týmů světa jasně dominovali a první půli vyhráli rekordně 5:0 díky dvěma gólům Antonína Baráka a jedné brance Vladimíra Daridy, Theodora Gebre Selassieho a Michaela Krmenčíka.


Po pauze se trefil z penalty ještě Darida a podtrhl nejvyšší českou venkovní výhru v samostatné historii. K překonání rekordního vítězství 8:1 nad Andorrou chyběly reprezentantům dvě branky.

Český celek má po polovině kvalifikační skupiny C na kontě osm bodů. Reprezentanti se dostali na druhé místo tabulky před Ázerbájdžán a Severní Irsko, které ale večer hraje s Norskem. Právě Seveřané budou 10. června v Oslu dalším soupeřem českého týmu.

Skupinu vede bez ztráty bodu Německo. Na mistrovství v roce 2018 do Ruska postoupí přímo jen vítězové skupin, osm nejlepších celků z druhých příček čeká baráž o zbylá čtyři místa.

Několik stovek českých fanoušků vytvořilo reprezentantům na stadionu v Serravalle domácí prostředí. Zatímco v předchozích dvou vzájemných duelech v San Marinu, které Češi vyhráli 3:0, udržel domácí amatérský výběr půlhodinu čisté konto, tentokrát hosté zlomili jeho odpor rychleji. V 17. minutě si Barák narazil s Gebre Selassiem a sám před brankářem poslal míč k tyči. Za necelé dvě minuty se Barák změnil v nahrávače a připravil druhý reprezentační gól pro Daridu, který se prosadil křížným pokusem k tyči.

Češi se uklidnili a na hřišti si dělali, co chtěli. Po další pěkné akci ve 24. minutě sklepl Krejčí nákop k Barákovi a ten ranou pod břevno přidal ve třetím reprezentačním utkání svůj třetí gól. Za další dvě minuty ve skluzu na zadní tyči doklepl balon do sítě Gebre Selassie a zaznamenal druhou branku za národní tým.

Domácí, kteří jsou devátým nejhorším týmem žebříčku FIFA, odpadli. Daridovi po přímém kopu a křížné střele dvakrát zkazila radost tyč, ale do pauzy přesto ještě padl pátý gól, když se ve 43. minutě zblízka prosadil Krmenčík. Poločasovým stavem 5:0 Češi překonali rekord, maximem v samostatné historii zatím bylo vedení 4:0.

San Marino se osmělilo až po pauze, Zafferani utekl Brabcovi, ale Vaclíka nepropálil. Na druhé straně nevyzrál na domácího brankáře v úniku Krmenčík a Novákovi zkazil radost z prvního reprezentačního gólu ofsajd.

V druhé půli česká gólová smršť ustala a pošesté sanmarinský brankář inkasoval až v 77. minutě, kdy proměnil penaltu Darida.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud