27. března 2017 • 12:52

Atletickou výstavu zahájila Zátopková, jež zde má medaile a oštěp

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V běžeckém centru Running Mall v Praze jsou ode dneška k vidění různé atletické artefakty. Výstavu, která vznikla ve spolupráci s Národním muzeem, dnes slavnostně zahájila olympijská vítězka v hodu oštěpem z roku 1952 Dana Zátopková. Její oštěp ze šedesátých let minulého století a dvě medaile jsou mezi exponáty výstavy s názvem Významné osobnosti atletiky.


Čtyřiadevadesátiletá Zátopková loni v září utrpěla zlomeninu krčku, při zahájení výstavy a přestřižení pásky ale zvládla stát. Při uzdravování jí prý pomohla sportovní minulost. "Doktoři říkali, že rychleji rehabilituji," poznamenala Zátopková.

Litovala, že český sport už nemá tělovýchovné muzeum, které bylo v Tyršově domě. "Je toho tady málo. Na jednu stranu mě to těší, že se to trochu rozhýbalo. Možná, že to bude mít nějaké pokračování a možná se vy mladí dožijete toho, abychom měli zase nějaké tělovýchovné muzeum," řekla Zátopková. Byla se podívat i v depozitáři v Terezíně, kde jsou uloženy předměty z muzea v Tyršově domě. Obdivovala rozsah tamní sbírky.

Na výstavě v běžeckém centru jsou k vidění medaile Dany Zátopkové za světový rekord z roku 1958 a její zlatá medaile z mistrovství Evropy v témže roce. Vystavena je i socha oštěpařky, která byla vytvořena podle ní. Je zde také socha a dvě medaile slavnějšího z manželské dvojice Zátopkových Emila.

Vystaveny jsou rovněž tretry Jana Železného a oštěp, kterým v roce 1996 hodil dosud platný světový rekord 98,48 metru. Návštěvníci si mohou prohlédnout i první ženské atletické tretry, které se používaly v Česku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud