27. března 2017 • 15:40

Krasobruslař Fernández čeká další duel s Hanjuem i útok mladíků

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobný mistr světa Javier Fernández bude na světovém šampionátu útočit na zisk třetího titulu za sebou. Španělský krasobruslař předpokládá, že jeho hlavním soupeřem bude znovu jeho japonský tréninkový partner Juzuru Hanju. Počítá ale také s útokem mladíků v čele se sedmnáctiletým Američanem Nathanem Chenem, který při vítězném mistrovství čtyř kontinentů zařadil do volné jízdy pět čtverných skoků.


"Určitě bude Juzu můj největší rival v Helsinkách, protože on je vždycky můj největší rival," řekl Fernández agentuře Reuters. Nemohl mu ale uniknout vzestup mladých krasobruslařů. "Nathan Chen je skvělý technik, dělá hodně čtveráků a je silný. Ťin Po-jang je taky velmi technický a silný. I Šoma Uno umí bruslit velmi dobře," vyjmenoval pětadvacetiletý Španěl další soupeře.

Na cenný kov pomýšlí také trojnásobný mistr světa Patrick Chan z Kanady, který se po návratu na soutěžní scénu musel naučit čtverný salchow, aby byl konkurenceschopný. "Krasobruslení se mění. Chlapci, kteří jen před rokem až dvěma byli mezi juniory, na nás opravdu tvrdě tlačí. Je možná pět krasobruslařů, kteří budou na mistrovství světa bojovat o zlato," řekl Fernández.

Ocenil kvality trenéra Briana Orsera, pro kterého s Hanjuem vyhráli všechny velké světové soutěže od olympijských her 2014 v Soči. "Pro mě je to nejlepší trenér na světě. Prokázal to všemi bruslaři, které dostal na vrchol," řekl Fernández. Před úspěchy s Hanjuem a Fernándezem se Orser proslavil jako kouč Korejky Kim Ju-na, která pod jeho vedením vyhrála ZOH 2010 ve Vancouveru.

Pětapadesátiletý Kanaďan, který sám skončil v roce 1984 na ZOH v Sarajevu stříbrný, podle Španěla šíří výjimečnou energii. "I když jsme unavení, vždycky nás dokáže zvednout. Každý den kolem nás vytváří opravdu dobré prostředí," vyprávěl pětinásobný mistr Evropy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud