30. března 2017 • 18:15

Tergat kandiduje na šéfa Keňského olympijského výboru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pětinásobný mistr světa v krosu a bývalý světový rekordman v maratonu Paul Tergat se rozhodl ucházet o funkci předsedy Keňského olympijského výboru. Ve volbách 5. května bude kandidovat proti dalšímu někdejšímu slavnému běžci Kipchogemu Keinovi.


"Přes dvě desetiletí jsem sloužil vlasti jako atlet, teď se otevírá nová kapitola, kdy vstupuji do dalšího závodu své kariéry. Dlouho jsem sledoval zpovzdálí, jak je sport řízen. Občas jsem hrál okrajovou roli, abych zajistil, že o zájmy sportovců je postaráno. Nicméně nadešel čas, abych se postavil dopředu," uvedl sedmačtyřicetiletý majitel stříbrných medailí v běhu na 10.000 metrů z olympijských her v Atlantě a Sydney a dvojnásobný vicemistr světa na této trati.

O 30 let starší Keino stojí v čele Keňského olympijského výboru od roku 1999 a v poslední době se organizace pod jeho vedením potýkala s řadou afér. Loni v listopadu byl například zatčen místopředseda Ben Ekumbo kvůli zpronevěře peněz a výstroje od sponzorů určené pro olympioniky v Riu.

Nedávno Mezinárodní olympijský výbor zastavil keňskému výboru dotace, protože jeho funkcionáři odmítli změnit stanovy a běžecké velmoci hrozila suspendace. Úpravy stanov odsouhlasili členové keňského výboru až tento týden, což otevřelo i cestu k volbám nového vedení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud