21. dubna 2017 • 12:51

Cyklista Bábek chce zkompletovat svou sbírku o titul mistra světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dráhový cyklista Tomáš Bábek po zisku stříbrné a bronzové medaile na mistrovství světa zvýšil své cíle. Do sbírky úspěchů chce v nejbližší budoucnosti přidat také duhový trikot mistra světa. Devětadvacetiletý dráhař vidí největší šanci v keirinu, v němž skončil v Hongkongu třetí a loni se stal evropským šampionem. Od května ho čeká právě v této disciplíně série profesionálních závodů v Japonsku.


"Teprve po návratu domů mi začíná můj úspěch docházet. Když se zpětně ohlížím, tak to bylo také o štěstí. V kilometru mi chyběly ke zlatu tři desetiny sekundy. I zde je šance, větší naději na úspěch ale vidím v keirinu. Ale kdybych neměl tolik štěstí, tak bych možná vyšel medailově naprázdno. Takže úspěchy beru s pokorou," uvedl Bábek na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Už nechce opakovat náročnou a hektickou poslední sezonu s pěti vrcholy. "Udržet špičkovou formu po tak dlouhou dobu bylo neskutečně těžké. Do budoucna se chci zaměřit maximálně na dva vrcholy. Světové poháry v nich nebudou," uvedl Bábek, které plánuje po návratu z keirinového turné v Japonsku upřít síly pouze na říjnové mistrovství Evropy v Berlíně.

Nyní si chce úspěšný jezdec odpočinout a nabrat síly. Příští týden se chystá na hory. "Když jsme odlétali do Asie, tak tady bylo takové teplo, že jsme chodili v tričkách. Mám rád chození v českých horách, na které jsem se těšil. Ale nyní napadl sníh, takže budu muset program pozměnit. Lyže si brát nebudu, spíše to vypadá na nějaký relaxační program," řekl.

Do Hongkongu za ním dorazili z Japonska k podpisu smlouvy pořadatelé profesionálních závodů. "Natočili se mnou i televizní upoutávku s mými vzkazy japonským fanouškům. Takže už o mně vědí," poznamenal Bábek. V oblasti, kde se bude závodit, jsou čtyři velodromy. Mezi nimi je i krytá dráha v Tokiu, na níž se bude bojovat v roce 2020 o olympijské medaile.

Oslavit medailový úspěch zatím Bábek nestihl. Společně s dalšími cyklisty si dal v Hongkongu v baru tři piva. "Chystám týmovou oslavu. A ještě rodinnou na moje třicetiny a rozlučku se svobodou. Pokud to půjde, tak bych chtěl všechno spojit dohromady," usmál se Bábek.

Zatím nevyřešil, kam umístí své medaile z vrcholných soutěží. "Nosím je všechny v krabičce, kde jsem měl ponožky. Musím něco vymyslet," dodal Bábek, kterému se podařilo vrátit dráhovou cyklistiku zásluhou úspěchů i přímých televizních přenosů ze šampionátu do povědomí sportovních fanoušků. Odrazilo se to i na zvýšených návštěvách jeho profilu na sociálních sítích, kde se snaží na každý vzkaz odpovídat.

"Jsem rád, že se vrací dráhové cyklistice její popularita. Snad to napomůže urychlit i vybudování nového velodromu," řekl Bábek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud