21. dubna 2017 • 13:22

Házenkářky se o ME 2018 utkají s Dánskem, Slovinskem a Islandem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České házenkářky se o postup na mistrovství Evropy 2018 ve Francii utkají v 5. kvalifikační skupině s Dánskem, Slovinskem a Islandem. Na turnaj se dostanou první dva týmy ze sedmi skupin a nejlepší celek z třetích míst. Šestnáctým účastníkem šampionátu bude pořádající Francie.


"Horší to být nemohlo. Pro nás je to velice těžká skupina, nejtěžší možná," uvedl na svazovém webu trenér české reprezentace Jan Bašný, jehož svěřenkyně byly při dnešním losování v Paříži nasazeny v druhém ze čtyř košů. "Ze čtvrtého koše je (Island) nejhorší soupeř, ze třetího koše je (Slovinsko) nejhorší soupeř. A Dánsko je po Norsku snad nejsilnější soupeř v prvním koši," dodal Bašný.

Dánky, trojnásobné olympijské vítězky z let 1996-2004, mistryně světa z roku 1997 a trojnásobné mistryně Evropy, skončily na posledním kontinentálním šampionátu loni ve Švédsku čtvrté. České házenkářky byly desáté.

"Uvidíme, jak se s tím popereme. Je pravda, že na mistrovství Evropy ve Švédsku jsme měli také těžkou skupinu, ale dostali jsme se z ní do druhé fáze šampionátu. Tak proč ne teď?" uvedl český kouč. "Ale zároveň je třeba vidět i tu horší stránku. Myslím si, že jakákoliv jiná skupina by pro nás byla schůdnější," dodal Bašný.

Šestikolová kvalifikace se hraje letos na přelomu září a října, příští rok v březnu a vyvrcholí na přelomu května a června. České házenkářky zahájí boje domácím utkáním s Islandem a zakončí je opět před vlastními fanoušky proti Slovinsku.

Házenkářky v historii samostatné České republiky startovaly na ME pětkrát, jejich nejlepším výsledkem bylo dvakrát osmé místo.

Evropský šampionát se uskuteční od 30. listopadu do 16. prosince 2018 v Nancy, Nantes, Montbéliardu, Brestu a Paříži, kde také vyvrcholí souboji o medaile.

Los kvalifikačních skupin:

Skupina 1: Norsko, Chorvatsko, Ukrajina, Švýcarsko

Skupina 2: Černá Hora, Polsko, Slovensko, Itálie

Skupina 3: Švédsko, Srbsko, Makedonie, postupující z předkola

Skupina 4: Rumunsko, Rusko, Rakousko, Portugalsko

Skupina 5: Dánsko, ČR, Slovinsko, Island

Skupina 6: Španělsko, Německo, Turecko, Litva

Skupina 7: Nizozemsko, Maďarsko, Bělorusko, postupující z předkola.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud