24. dubna 2017 • 11:37

Gólman Růžička je opět hrdinou, po titulu vychytal záchranu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Před pěti roky slavil brankář Martin Růžička s Pardubicemi mistrovský titul, v dalších sezonách o místo jedničky v dresu Dynama přišel, ale letos byl v baráži o udržení v extralize opět klíčovou postavou Východočechů. Devětadvacetiletý hokejista byl šťastný, že Pardubice díky nedělní výhře 4:2 nad Jihlavou v závěrečném 12. kole dokázaly záchranu vybojovat.


"Je to obrovská úleva, že jsme to zvládli. Baráž je strašně těžká soutěž. Celá sezona byla v takovém duchu, že jsme prohrávali. Ještěže už je pryč. Zaplaťpánbůh, že jsme to zvládli se šťastným koncem," řekl novinářům Růžička, který s Pardubicemi získal tituly v letech 2010 a 2012.

Při prvním triumfu byl pardubický odchovanec dvojkou Dominika Haška a na druhém už se podílel v pozici jedničky. Vybojovat záchranu ve čtyřčlenné barážové skupině na 12 zápasů je ale podle něj zcela rozlišná úloha především po psychické stránce.

"Člověka v play off žene touha zisku poháru. Tady je to tak, že furt něco musí. Hraje proti Jihlavě a Českým Budějovicím, které celou sezonu vyhrávají a jsou na vítězné vlně. Je to jiné v tom, že mužstvo celou sezonu prohrává, musí přepnout a najednou to nejde. Člověk s tím musí s každým tréninkem a s každým dalším zápasem bojovat a doufat, že to konečně vyjde," popsal Růžička.

Neúspěšnou baráž prožil před třemi roky na hostování v Chomutově, kde tehdy po dvou sezonách v nejvyšší soutěži sestoupil. Postup naopak slavil v roce 2008 s Mladou Boleslaví, která sérii s Ústím nad Labem vyhrála 4:1.

"Tam byl ten tlak třeba jen týden, zápasy jdou rychle po sobě a je to víc jako play off. Navíc člověk je na vítězné vlně. Tady jsme po porážkách v celé sezoně všichni věděli, že náš herní projev není takový a byli jsme pod velkým tlakem," srovnával dva úspěchy v baráži.

Dynamo navíc do baráže vstoupilo dvěma porážkami. "Od začátku až do konce to bylo furt jako na houpačce. Dokázali jsme pak udělat sérii zápasů, abychom se trošku uklidnili a naštěstí to dobře dopadlo," oddechl si Růžička.

Sám si vůbec nepřipouštěl tlak, který hrozba sestupu tradičního klubu s velkou fanouškovskou základnou přinášela. "V tomto konkrétním případě jsem nesměl řešit vůbec nic. Jen se prostě soustředit na puk a snažit se ho chytit. Neřešit, jestli nám to jde nebo nejde," dodal Růžička.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud