25. dubna 2017 • 09:11

Vrabcová kvůli bolavé noze po půlmaratonu prakticky neběhala

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejlepší česká vytrvalkyně Eva Vrabcová kvůli poraněné noze po pražském půlmaratonu prakticky neběhala. Nyní se vrací do tréninku, ale na maratonu v Praze 7. května raději startovat nebude. K závodění se plánuje vrátit 20. května při půlmaratonu v Karlových Varech. Poprvé letos maraton poběží až na mistrovství světa v Londýně, kam se kvalifikovala díky loňským časům a výkonu v únorovém půlmaratonu v Neapoli.


Noha začala Vrabcovou pobolívat již před půlmaratonem v Praze, který běžela 1. dubna. "Trošku jsem si poškodila nějaké ty vazíčky, takže potom to chtělo pauzu," řekla ČTK.

Bezprostředně po půlmaratonu neběhala téměř vůbec. "Nahrazovala jsem to plaváním a kolečkovými lyžemi, takže tréninkový výpadek není tak výrazný," řekla někdejší běžkyně na lyžích, která byla na olympijských hrách v roce 2014 v Soči pátá na volné třicítce.

Pražský maraton, na kterém loni časem 2:30:10 získala český titul, vynechává z preventivních důvodů, aby se problémy netáhly. Chce místo toho zaběhnout výborně půlmaraton v Karlových Varech. V červnu je pak pozvaná na tradiční ženskou desítku do New Yorku. Pak uvidí, jestli ještě 24. června poběží půlmaraton v Olomouci, nebo bude startovat až v Londýně.

Nepovažuje za problém, že maraton na mistrovství světa pro ni bude prvním závodem na této distanci od loňských olympijských her v Riu. "Člověk má běhat maximálně dva maratony za rok a ten jeden je optimum. Vzhledem k tomu, že jsem ten organismus měla po rijském maratonu vyčerpaný, tak si myslím, že ta pauza rozhodně nebude hrát žádnou roli. Půlmaratony běhám a to je ta nejlepší příprava," uvedla.

Jednatřicetiletá běžkyně pomýšlí na rychlé časy na podzim. "Chtěla bych se nejpozději v Ústí pokusit zaběhnout konečně pod 1:11. Tím se mi otevře možnost i nějakého zimního maratonu, přinejlepším newyorského," dodala. Nejrychlejší půlmaraton Vrabcová běžela loni v Praze, kdy časem 1:11:06 zaostala o čtyři sekundy za českým rekordem Aleny Peterkové.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud