25. dubna 2017 • 19:17

Golf omezí možnost využití videa při posuzování porušení pravidel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Golf vypustí s okamžitou platností z pravidel možnost použití videa k trestání přestupků, které jsou tak nepatrné, že je nelze postřehnout pouhým okem. Golfisté se tak už nemusejí obávat, že jejich malé a často nevědomé prohřešky nahlásí bdělí diváci usazení v křeslech u televizních obrazovek s možností opakování zpomalených záběrů.


Na omezení užití videozáznamů se shodli představitelé britské (R&A) a americké asociace (USGA), kteří se o úpravách radili i se zástupci PGA Tour, LPGA Tour a ženské i mužské European Tour. "Golf byl vždycky čestným sportem a chceme zajistit, aby co nejvíce zůstal zachován důraz na rozumný úsudek hráče spíš než na to, co mohou ukázat technologie," uvedl v oficiálním prohlášení výkonný ředitel R&A Martin Slumbers.

Zpomalené televizní záběry ve vysokém rozlišení mohou divákům ukázat, že golfista nevědomky při ráně z bunkeru při nápřahu zavadil holí o několik zrnek písku, lehce se dotkl míčku více než jednou či neumístil zvednutý míček na greenu na přesně stejné místo.

"Taková rozhodnutí musí být učiněna okamžitě a pečlivě, ale často nemohou být úplně precizní. Hráči by neměli být nuceni do stejné přesnosti, jakou může v některých případech nabídnout jen videotechnologie," uvádí se ve zdůvodnění změny.

Na původní přísná pravidla doplatila například na začátku dubna na turnaji LPGA v Rancho Mirage Američanka Lexi Thompsonová, která po upozornění diváka dostala v nedělním finále trest za chybu v sobotním třetím kole a musela zpětně přičíst čtyři rány. Dvě za to, že na greenu míček po zvednutí umístila na jiné místo, další dvě za špatně vyplněnou výsledkovou kartu. I kvůli tomu přišla o vedení a v dodatečném rozstřelu pak prohrála s Korejkou Rjo So-jon.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud