26. dubna 2017 • 17:21

Trenér Kettunen bere florbalovou reprezentaci jako novou výzvu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Loni v prosinci dovedl trenér Petri Kettunen k titulu mistrů světa finské florbalisty, ale po šesti letech na lavičce reprezentace své rodné země v roli asistenta a pak hlavního kouče se rozhodl pro jinou výzvu. Na konci března převzal jako první zahraniční kouč český národní tým, který čeká na konci roku 2018 domácí mistrovství světa v Praze.


Šestačtyřicetiletý Kettunen bude debutovat na nadcházejícím turnaji Euro Floorball Tour v Turku, i když to nebude plnohodnotná premiéra. "Ještě nebudu moci být na střídačce. Budu tým jen pozorovat, protože mám ještě v dubnu kontrakt s finskou federací," řekl novinářům Kettunen.

Do turnaje navíc Češi vstoupí ve čtvrtek právě proti domácímu Finsku. Z lavičky si nástupce Radima Cepka užije prestižní souboj až za tři měsíce. "Až se s Finskem potkáme na Světových hrách v prvním zápase, budu už na lavičce," těšil se na turnaj ve Vratislavi, na kterém bude florbal na Světových hrách debutovat.

Svým přesunem k české reprezentaci Kettunen ve Finsku překvapil. "Ale pro mě jako kouče to je příležitost se zase rozvinout, najít něco nového. V cizině jsem netrénoval od roku 2001. Byla to výzva," řekl Kettunen. "Byl jsem šťastný, že mě oslovili. Byl jsem dostatečně motivovaný, takže to nebylo těžké rozhodování. Oceňoval jsem, jak Češi poslední roky pracovali. Cítím, že máme velký potenciál jít dál dopředu," popsal další důvody přijetí nabídky.

Kettunen se chytá sledovat co nejvíce zápasů s kandidáty české reprezentace. "Když jsem trénoval Finsko, viděl jsem za sezonu okolo stovky zápasů po internetu nebo živě. Myslím, že teď to bude podobné. Všechny zápasy jsou na internetu, ale samozřejmě chci vidět hráče i naživo, jak se během zápasu chovají, jejich řeč těla, to mi přinese mnohem víc informací," uvedl Kettunen.

První nominaci nechal především na svých českých asistentech Radku Sikorovi a Milanu Fridrichovi. "Znám dobře nejlepší hráče, kteří byli na mistrovství světa. Ale asistenti znají víc hráčů, já je sledoval na internetu. Myslím, že to je dobrá kombinace a složili jsme kvalitní tým," uvedl Kettunen, který si přibral na lavičku ještě svého bývalého asistenta u finské reprezentace Akseliho Ahtiainena.

Jako hlavní cíl si vytyčil zlepšit defenzivu a chce stavět na týmové práci. "Když dokážeme rozvinout naši hru jako tým na hřišti, pak se můžeme posunout a hrát pěkné bitvy se Švédy, Švýcary a Finy," řekl. Věří, že Češi mohou na domácím mistrovství světa dosáhnout na dobrý výsledek. "Máme před sebou hodně práce, musíme jít krok za krokem a pak uvidíme."

"Určitě se budeme hodně koncentrovat na mentální přípravu hned od začátku tohoto projektu na každé akci, abychom byli připraveni," uvedl Kettunen. Speciálního mentálního kouče ale do týmu zařadit neplánuje. "Tím budu já," usmál se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud