26. dubna 2017 • 18:07

Vzpěrač Orság po několika měsících pauzy znovu naplno trénuje

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vzpěrač Jiří Orság po podzimním zranění bederní páteře začal až v březnu naplno trénovat. Zdravotní problémy už ho v přípravě neomezují, ale mistrovství Evropy na začátku dubna musel oželet. Osmý muž loňských olympijských her v Riu de Janeiro se koncentruje na podzimní mistrovství světa v americkém Anaheimu.


Osmadvacetiletý Orság se zranil na konci září při posledním kole extraligy v Sokolově. V bederní páteři měl vyhřezlou plotýnku a posunutý obratel. "Bylo to spíše i z dlouhodobého hlediska přetěžované, až to jednou nevydrželo," vyprávěl dnes ČTK a České televizi. Uvažovalo se i o operaci, ale nakonec se rozhodl pro konzervativní léčbu rehabilitačním cvičením.

Tři a půl měsíce posiloval jen horní část těla, zapovězené pro něj bylo nejen vzpírání, ale také dřepy a mrtvý tah. Dřepy začal dělat v polovině ledna, první nadhoz si vyzkoušel 1. března. "V současné době už zase dělám úplně všechno. Dá se říct, že jsem v plném tréninku," řekl.

Na evropský šampionát do Splitu neodcestoval. "Ta forma nebyla ještě taková, že bych si dovolil někam vyjet a riskovat, že to třeba ještě nebude úplně OK. Bylo tam strašně málo času na rekonvalescenci a celkově i potom na přípravu, takže nemělo smysl to hrotit," řekl. Neúčast ho mrzela, ale byl s ní delší dobu smířený.

Vrchol přípravy pro něj přijde na podzim. "Do té doby doufám, že to bude všechno držet, jak má. Že třeba tak nějak ještě vydržím ty tři roky do Tokia," naznačil, že by se rád zúčastnil olympijských her v roce 2020. Do Asie by mohl jet na svou třetí olympiádu. Debutoval v roce 2012 v Londýně, kde skončil sedmý.

Do svého běžného tréninku, kterému se věnoval před zraněním, nově zařadil kompenzační cvičení. Změnil také některé pohybové návyky. "Naučil jsem se s tím pracovat, nějak jsem se s tím srovnal. Teď už je to dobré a pojedeme dál," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud