30. dubna 2017 • 13:19

Kuvajtský šajch Sabah se kvůli možné korupci stáhl z fotbalu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kuvajtský šajch Ahmad Fahad Sabah, který patří mezi nejvlivnější muže v mezinárodní sportovní politice, se vzdal s okamžitou platností všech svých funkcí ve fotbale. Člen výkonného výboru Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) rezignoval kvůli zapletení svého jména do korupčního případu, který vyšetřuje americký federální soud.


U soudu v New Yorku se objevilo jeho jméno v kauze člena kontrolního výboru FIFA Richarda Laie. Funkcionář z Guamu, jenž má i americké občanství, se přiznal k braní milionových úplatků, inkasovat je měl i od kuvajtských funkcionářů. Přestože u soudu jméno šajcha Ahmada Fahada Sabaha přímo nezaznělo, předložené dokumenty jeho zapojení do aféry naznačují.

Třiapadesátiletý člen kuvajtské královské rodiny odmítl jakékoli provinění a podíl na případu. "Nechci ale, aby tato obvinění způsobila rozpory nebo odvedla pozornost od nadcházejících kongresů AFC a FIFA," uvedl Sabah s tím, že nebude v květnových volbách v Bahrajnu znovu usilovat o funkci zástupce asijské federace ve FIFA, kterou nyní zastává.

Dlouholetý šéf asijského olympijského výboru poté, co se ve čtvrtek při projednávání korupční kauzy u soudu v Brooklynu objevily náznaky jeho možného zapojení, kontaktoval etické komise FIFA a Mezinárodního olympijského výboru, jehož je rovněž členem. Své funkce v olympijském hnutí si zatím ponechá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud