19. května 2017 • 18:05

Kolumbijec Gaviria vyhrál na Giru už čtvrtou sprinterskou etapu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kolumbijský cyklista Fernando Gaviria potvrdil triumfem v dnešní rovinaté 13. etapě z Reggia Emilia do Tortony pozici sprinterského krále letošního Gira d'Italia. Při debutu na Grand Tour se dvaadvacetiletý jezdec stáje Quick-Step radoval z etapového prvenství už počtvrté, po 167 kilometrech za ním v závěrečném hromadném spurtu dojeli druhý Ir Sam Bennett a třetí Belgičan Jasper Stuyven. V čele zůstal Nizozemec Tom Dumoulin.


Krátce po startu se z hlavního pole oddělila tříčlenná skupinka, avšak zhruba dvacet kilometrů před cílem ji peloton dostihl. Podle očekávání se rozhodovalo až v závěrečných metrech, kde znovu prokázal své sprinterské schopnosti Gaviria. Ačkoli měl nevýhodnou pozici, dokázal se podél bariéry prosmýknout před všechny soupeře a ovládl poslední rovinatou etapu jubilejního stého Gira.

"Dnes to byl těžký spurt, ale díky pomoci týmu jsem znovu vyhrál. Jsem teď sice Kolumbijec s nejvíce etapovými prvenstvími na Giru, ale to pro mě není tak důležité. Podstatné je, že jsem sem přijel dobře připraven," řekl Gaviria.

Dumoulin si v průběžném hodnocení bez větších obtíží udržel náskok téměř dvou a půl minuty před Kolumbijcem Nairem Quintanou, třetí je o dalších 15 sekund zpět Nizozemec Bauke Mollema.

"Vítr byl dnes nepříjemný, nejdřív foukal z boku, v závěru zepředu. Naštěstí mě velmi dobře chránili mí stájoví kolegové, takže to nakonec pro nás byl další vydařený den," prohlásil Dumoulin.

Stejný čas jako Gaviria si zapsali i Jan Hirt a Jan Bárta, třetí Čech Michal Schlegel dojel do cíle se ztrátou minutu a půl. Hirt nyní v celkové klasifikaci uzavírá elitní dvacítku.

Do etapy nenastoupil Brit Geraint Thomas, jenž závodil se zraněními od neděle, kdy byl účastníkem hromadného pádu způsobeného odstaveným policejním motocyklem. Patnáctý muž průběžného pořadí ještě s bolavým ramenem a kolenem obsadil druhé místo v úterní časovce, dnes se ale rozhodl odstoupit.

V sobotní 14. etapě z Castellanie do Oropy čeká závodníky na závěr rovinaté etapy jedenáctikilometrový prudký výšlap. "To stoupání na Oropu by mi mohlo sedět, takže doufám, že si růžový dres udržím i na neděli," dodal Dumoulin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud