23. května 2017 • 23:07

Titul není pro Welsche samozřejmost, ale odměna za dřinu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ačkoli mnozí považují za samozřejmost, že basketbalisté Nymburka získali už čtrnáctý titul v řadě za sebou, samotní hráči to tak necítí. Pro kapitána Jiřího Welsche je to odměna za celosezonní dřinu.


"Možná lidé to berou jako samozřejmost. Očekávání jsou, ale za každým titulem stojí spousta úsilí a práce a energie. Lidé si myslí, že to vyhráváme jen tak, protože máme na dresu Nymburk, ale faktem je, že jsme v hale zavření od srpna a makáme minimálně stejně jako ostatní. Troufám si říct, že i víc. A titul znamená završení celosezonní práce a je to fajn pocit," řekl Welsch novinářům po finálovém triumfu nad Děčínem.

Nyní se těší na zasloužený odpočinek, i když letos pro něj bude specifický. V sedmatřiceti letech se totiž vrací do školních lavic. "Pod nominací ČBF začíná 'Timeout programm', což je nová iniciativa FIBA pro hráče na sklonku kariéry jako já. Je to studijní program, který bude trvat dva roky, a je to příprava na tu druhou kariéru," naznačil Welsch, že už se připravuje na závěr kariéry. "První seminář bude během mistrovství Evropy žen v Praze, pak letím do Anglie na týdenní seminář. Čeká mě trochu studování, nebude to pro mě typická dovolená, ale těším se na to, protože to vidím jako zajímavou příležitost," dodal.

Nejedná se však o trenérský seminář, spíše funkcionářský. "Vede to obecně k práci v basketbalovém prostředí po konci kariéry. Náplní celého programu je studium byznysu kolem sportu, logistiky kolem pořádání velkých akcí a tak dále. Ještě o tom nemohu mluvit až tak zasvěceně, ale je to zajímavá příležitost, protože se to týká osmdesáti lidí, čtyřiceti hráčů a hráček, které federace nominovaly pod hlavou FIBA a Erasmu," přiblížil.

Pak už se vrhne do přípravy národního týmu před mistrovstvím Evropy, které ho čeká v září. Do té doby chce mít jasno o tom, jestli po šampionátu definitivně skončí jako hráč, nebo bude pokračovat v Nymburce.

"Upřímně říkám, že zatím nevím. Na tuhle otázku jsem za poslední dva měsíce totálně bombardovaný ze všech stran. Já to chápu, je to logická otázka, nicméně na ni nejsem schopný odpovědět. Dějí se nějaké věci v klubu, o kterých nevím, co znamenají. I tohle je potřeba vyhodnocovat," řekl v reakci na to, že v klubu skončil prezident Miroslav Jansta.

"Já jsem zatím žádné vnitřní rozhodnutí neudělal, jsem připravený na obě varianty. Varianta hraní jen za předpokladu, že to bude dávat dál smysl, a tím mám na mysli všechno. Životní, sportovní, ekonomický. Vše. S Nymburkem to budu řešit až teď po konci sezony. Zatím nepadlo z žádné strany jediné slovo, tak uvidíme, co se vyvine v následujících dnech," dodal Welsch, který navíc očekává narození druhého potomka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud