24. května 2017 • 20:29

Satoranský se vrátil do Prahy po premiérové sezoně v NBA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Basketbalista Tomáš Satoranský označil svoji premiérovou sezonu v zámořské NBA za jednu z nejtěžších v kariéře. A to hlavně po psychické stránce, protože se musel vyrovnat s tím, že z evropské hvězdy se stal nováčkem, který dostával minimálně prostoru. Váží si však toho, že se stal teprve čtvrtým Čechem, který mohl poznat NBA na vlastní kůži, a zároveň vzhlíží s nadějemi k dalším sezonám.


"Je těžké sezonu hodnotit takhle čerstvě. Byla to ale pro mě rozhodně jedna z nejtěžších sezon. Psychicky to byla hodně velká změna. Moje pozice v týmu se prakticky úplně změnila. Z obrovské pozice v Barceloně jsem šel do epizodních rolí a skoro nehrál. Pro hráče, který jde z Evropy, je to těžké," uvedl Satoranský v tiskové zprávě.

Pětadvacetiletý rozehrávač zasáhl do 57 zápasů Washingtonu Wizard v základní části s průměry 12,6 minuty, 2,7 bodu, 1,5 doskoku a 1,6 asistence. Dalších deset startů přidal v play off.

"Každý si musí projít nováčkovskou sezonou. Ale je to skvělá zkušenost. Skvělý je také vůbec fakt, že jsem se dostal do NBA a užíval si dění kolem, zápasy a lidi. Hodnotil bych to jako náročnou sezonu, ale zároveň bych to viděl pozitivně do dalších sezon," řekl s vírou, že v příští sezoně dostane více prostoru.

S Washingtonem došel do čtvrtfinále play off, což se žádnému z jeho českých předchůdců v NBA - Jiřímu Zídkovi, Jiřímu Welschovi a Janu Veselému - nepovedlo. Postaral se tak o nový český rekord. I když mu "minutáž" klesla na 3,6 minuty na utkání, byla to pro něj další cenná zkušenost, protože play off NBA je mnohem vyhrocenější než základní část.

"Intenzita je rozhodně větší. Prožívá se každá akce, což někdy v NBA nebývá. Lidé si myslí, že se zápasy nehrají na sto procent. Play off je jiné. Každá akce je pro tým důležitá. Je skvělé si to zažít," dodal.

Nyní už je zpět v rodné Praze, kam dorazil po celodenní cestě. Musel totiž cestovat s dlouhými přestupy přes Rusko. "Cesta byla celkem náročná, protože jsem musel kupovat letenky prakticky na poslední chvíli. Nevěděl jsem, kdy budeme končit. Letěl jsem asi 25 hodin, ale užíval jsem si ten návrat domů. Po roce jsem se sem hrozně těšil," řekl Satoranský.

Nyní ho čeká hlavně odpočinek. "V neděli budu mít autogramiádu na Prague Food Festivalu v Praze na Vyšehradě. Jinak mě čeká odpočinek, možná nějaké cestování s kamarády a rodinou. Od 13. července mám na Folimance kemp pro děti. Pak už se budu individuálně připravovat na novou sezonu a reprezentaci, která pro mě začíná na začátku srpna," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud