26. května 2017 • 13:57

Spokojený Synek: Vše bylo v pohodě, snad to tak půjde dál

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bez sebemenších problémů a suverénním výkonem vstoupil do domácího mistrovství Evropy ve veslování v Račicích skifař Ondřej Synek. Nejlepší veslař české historie vyhrál úvodní rozjížďku a bezpečně postoupil do sobotního semifinále. Druhého Němce Tima Oleho Naskeho porazil o 3,3 sekundy, druhou polovinu tratě přitom jel v tréninkovém tempu.


"Rozjížďka byla úplně v pohodě, čekal jsem to i malinko těžší. Naštěstí se mi jelo dobře a hned od začátku jsem vedl. Všechno bylo v pohodě a doufám, že to takhle půjde dál," řekl Synek, který v Račicích usiluje o pátý kontinentální titul. "Podmínky byly úplně super. Není extrémní vítr, extrémní vedro. Všechno dobré, počasí nám přeje. Areál je připravený, krásný," pousmál se.

Úvodní závod vyhrál o tři sekundy, v polovině trati měl ale náskok dvojnásobný. I proto mohl závěr vypustit. "Němec jel tak, jak jsem myslel. Ze začátku rychle, první pětistovku, a pak to pochopil. Hlídal jsem si ho. Bylo zbytečné se hnát až do cíle, když v sobotu zase budu potřebovat všechny síly," řekl bronzový medailista z loňských olympijských her v Riu de Janeiro.

Síly však podle Synka šetřili i další skifaři. "Taky nejeli naplno až do konce, protože za tři hodiny jedou znovu. To by byli sebevrazi, kdyby jeli úplně naplno. Stalo se to jen Švýcarovi, který trochu podcenil Francouze, jel naplno až do konce, a teď ho to čeká znova," poukázal na výsledek rozjížďky, ve které jeden z medailových kandidátů Nico Stahlberg prohrál s Hugem Boucheronem.

Premiérový start v domácím prostředí na velké mezinárodní akci si zatím užívá. "Na mě to tady dýchá z každý strany. Ať už jedu na start, rozhodčí a pomocníci, co to organizují na startu, i bójkař na mě mluví česky. To není úplně normální, to se stává na mistrovství republiky, ale ne na závodech, jakou jsou tyhle," přiznal. "Jsem zvyklý, že na nás všichni mluví anglicky. A najednou: Ondro, pojeď na start! Je to takové zvláštní," usmíval se dobře naladěný skifař.

V sobotu Synka čeká semifinálová bitva a čtyřiatřicetiletý veslař věří, že bude stejně úspěšný jako dnes. "Asi pojedu se stejnou taktikou, od startu se snažit jet co nejrychleji a postoupit s přehledem. Doufám, že se mi to podaří," řekl. "Něco jsem ušetřil, ale chtěl jsem si to i zkusit, abych se trochu rozjel, protože jsem závodil naposled před měsícem na kontrolních závodech, což ani nebyly moc závody," dodal čtyřnásobný mistr světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud