26. května 2017 • 15:37

Čeští veslaři si při ME v Račicích užívají domácí vůně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Velká mezinárodní veslařská akce se do České republiky vrátila po 24 letech a čeští reprezentanti si domácího prostředí při mistrovství Evropy v Račicích náležitě užívají. Na vrcholném šampionátu před vlastními fanoušky startují všichni poprvé. Na mistrovství světa v roce 1993 nikdo z nich pochopitelně nezávodil.


"Bylo to takové zvláštní. Nejsem na to zvyklý, na závodech jako mistrovství Evropy, mistrovství světa, Světový pohár na nás všichni mluví anglicky. A najednou: Ondro, pojeď na start!" usmíval se po svém prvním startu skifař Ondřej Synek.

Nejlepší český veslař historie i kvůli evropského šampionátu, který naposledy hostilo někdejší Československo v roce 1961 v Praze, neuvažoval o tom, že by po loňské olympiádě v Riu ukončil kariéru. Atmosféru v Račicích si užívá, i když dnes byly ještě divácké tribuny prázdné.

"Na mě to tady dýchá z každý strany. Ať už jedu na start, rozhodčí a pomocníci, co to organizují na startu, a bójkař na mě mluví česky. To není úplně normální, to se stává na mistrovství republiky, ale ne na závodech, jakou jsou tyhle," podotkl čtyřiatřicetiletý čtyřnásobný evropský i světový šampion.

Nadšeni byli i jeho méně úspěšní reprezentační kolegové. "Je to jiné, hlavně z pohledu předzávodní nálady, ale v závodě je už jedno. Je jedno, zda veslujete tady, nebo někde jinde," uvedla Lenka Antošová, která startuje s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu. "Před startem to bylo možná až moc pohodové, ale myslím, že to zvládáme," doplnila veslařka, jejíž starší sestra Jitka v roce 2009 v Račicích získala titul mistryně světa do 23 let.

Netradiční podporu rodiny má na ME Fleissnerová. "Oni se vždy chtějí přijet podívat i na závody do ciziny, ale já jim to zakazuji," smála se.

S nadhledem na start v domácím prostředí nahlíží dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil. "Jsou to závody a člověk si nesmí pustit do hlavy, že je to doma a je tu tíha zodpovědnosti. Pojedeme dvoukilák jako každý jiný," řekl Helešic. Netradiční mu na rozdíl od Synka nepřipadá ani všudypřítomná čeština. "Alespoň tomu rozumíme," pousmál se Helešic. "Když jsme ale byli zavěšení na startu, tak jsem si říkal, že tady to znám a už jsem tady dvakrát závodil. Nesmrdělo to tam jako v některých jiných státech. Byla to domácí vůně," dodal Podrazil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud