27. května 2017 • 19:14

Fotbalisté Slavie rozdrtili Brno 4:0 a po osmi letech slaví titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Slavie po osmi letech získali ligový titul. V závěrečném 30. kole porazili v azylu na Strahově Brno 4:0 a udrželi v čele tabulky dvoubodový náskok před obhájcem trofeje Plzní. "Červenobílí" rozhodli o dnešním vítězství už v prvním poločase, kdy se v rozmezí tří minut trefili Michal Frydrych a Stanislav Tecl, který po pauze přidal svůj druhý gól. Skóre uzavřel Michael Ngadeu.


Slavia vybojovala čtvrtý titul v samostatné ligové historii, předtím soutěž ovládla v sezonách 1995/96, 2007/08 a 2008/09. Pražané si prvenstvím zároveň zajistili účast v mistrovské části kvalifikace Ligy mistrů, z níž vede papírově snazší cesta do základní skupiny.

"Je to obrovská radost a obrovská úleva. Musím říct, že jsem byl hodně nervózní. Skrýval jsem to, ale v noci jsem toho moc nenaspal. Všichni čekali, že ten poslední krok uděláme. Povedla se nám úžasná sezona s tím, že jsme to zakončili asi neočekávaným titulem," řekl slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Slavia se kvůli koncertům v Edenu po devíti letech vrátila na poslední kolo na Strahov a na stadionu Evžena Rošického od úvodu panovala výborná atmosféra, kterou však kazil používáním pyrotechniky domácí "kotel".

Brno v minulém kole až gólem v nastavení prohrálo doma 0:1 s Plzní, druhému z uchazečů o titul ale vzdorovalo jen v úvodu, kdy zahrozil tečovanou střelou Přichystal. Na druhé straně Hušbauer zakončoval v pádu vedle a Ščukovu hlavičku vyškrábl na roh Melichárek.

Na Slavii, která nastoupila bez zraněného Mešanoviče v útoku jen se Škodou, byla znát nervozita a hosté ji v první části úvodního dějství chvílemi v poli přehrávali.

Pak ale Pražanům pomohlo zranění brněnského gólmana. Melichárek v 26. minutě odkulhal ze hřiště a mezi tyče musel před rohovým kopem domácích ligový debutant Veselý. První sekundy v soutěži mu pořádně zhořkly, neboť nedosáhl na Zmrhalův centr a Frydrych hlavičkou s pomocí tyče dostal míč za čáru.

"Když tam jde dvojka bez rozcvičení a rozchytání, je to pro něj složitější. Že bych to kopl jinak, kdyby tam (Melichárek) zůstal, to asi ne. Máme ty rohy nacvičené a určené a jedeme podle nich," uvedl Zmrhal.

"Bohužel přišlo zranění Melichárka, dostal silný koňar. Ne že by tohle zranění úplně ovlivnilo zápas, ale byl to jednoznačně rozdílový moment, který utkání zlomil. Domácí se po brance dostali do většího klidu," podotkl trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec.

Ještě než se Veselý stihl oklepat, inkasoval z další šance podruhé. Zmrhal po půlhodině pláchl po levé straně a jeho centr usměrnil hlavou do sítě Tecl, který dal první ligový gól po zimním příchodu do Slavie. Neukáznění domácí fanoušci neustále odpalovali petardy a dýmovnice a těsně před pauzou musel sudí Proske zápas kvůli kouři na dvě minuty přerušit.

Deset minut po pauze mohl zdramatizovat duel nabíhající Lutonský, ale minul a za chvíli bylo definitivně rozhodnuto. Domácí se v 58. minutě dostali do brejku, který sám před brankářem zakončil do sítě s pomocí tyče po Ngadeuově přihrávce svým druhým gólem v utkání Tecl.

Slavia si zápas užívala a v 68. minutě přidala čtvrtou trefu. Ngadeu potáhl míč středem pole a dalekonosnou střelou k tyči překonal Veselého. Zatímco před devíti lety odehráli "červenobílí" téměř celou sezonu na Strahově a až na poslední kolo se přesunuli do zrekonstruovaného Edenu, kde po remíze s Jabloncem oslavili titul, nyní prožili opačnou situaci.

"Úplně věřit jsem začal po třetím gólu, to už jsem věděl, že to zvládneme. Bylo to klidnější, než když jsme hráli s Libercem o titul proti Plzni. Tam to bylo do 90. minuty, ještě jsme dostali tyčku," srovnával Šilhavý s titulem, který získal v roce 2012 s Libercem. Slavii převzal po pátém kole této sezony a ani v jednom ligovém zápase s ní neprohrál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud