27. května 2017 • 19:24

Mezi fanoušky Slavie se vystřídaly nervozita, očekávání a oslavy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Na necelou půlhodinu nervozity, čtyřicet minut opatrného očekávání a dvacet minut mistrovských oslav v hledišti rozdělili fotbalisté Slavie dnešní zápas závěrečného kola první ligy s Brnem. Pražané v nuceném azylu na Strahově zvítězili 4:0 a po osmi letech získali titul. Slavia se v utkání, které negativně poznamenala pyrotechnika létající na atletickou dráhu u hrací plochy z kotle domácích, nemusela ohlížet na výsledek souběžně hraného duelu Plzně s Jihlavou (2:0) a po závěrečném hvizdu mohly na trávníku propuknout mistrovské oslavy.


Slávisté se na zastaralý strahovský stadion Evžena Rošického vrátili po devíti letech. V sezoně 2007/2008 zde odehráli celý ročník včetně základní skupiny Ligy mistrů, aby pak završili mistrovské tažení na novém stadionu v Edenu. Tentokrát museli na poslední kolo naopak z domovské arény odejít kvůli koncertům, které nasmlouval předchozí vlastník.

Už před duelem roztáhli přes celou tribunu za brankou Brna fanoušci Slavie nápis "Šampioni!", omylem obrácené písmeno "P" v něm ale jako by předznamenávalo nervózní start utkání ze strany domácích. Rozpačitý vstup do zápasu ze strany "sešívaných" a brzké vedení Plzně v domácím duelu nad Jihlavou se projevily nervozitou na tribunách.

Tu na okamžik přerušila 15. minuta, kdy kartónová choreografie přes všechny tribuny obarvila stadion do červené a bílé. Definitivně pak nervózní atmosféru zlomila vedoucí branka obránce Slavie Michala Frydrycha, na kterou téměř bezprostředně navázalo zvýšení Stanislava Tecla na 2:0.

Krátce před přestávkou narušil duel kotel Slavie, který zahalil dým z pyrotechniky. S explozemi nejrůznějších pyrotechnických pomůcek měli přítomní hasiči plné ruce práce prakticky od začátku utkání, před koncem poločasu ale musel rozhodčí Zbyněk Proske na několik minut přerušit zápas a původci výbuchů si vyslechli i pískot z ostatních tribun.

Kapacita stadionu byla z bezpečnostních důvodů snížena z devatenácti tisíc na 12.300 míst, zavřené zůstaly horní sektory na třech tribunách. Kotli červeno-bílého týmu se ale dařilo vytvářet i v horších podmínkách podobnou atmosféru jako na domovském vršovickém stadionu. Opatrnější vstup Slavie do druhého poločasu zklidnil i tribuny, které ale znovu rozproudil třetí gól Slavie.

Zhruba 20 minut před koncem se stadionem poprvé rozezněl pokřik "Mistři! Mistři!", který podpořil čtvrtou brankou v síti Zbrojovky Michael Ngadeu. Definitivně tak proměnil dění v ochozech v oslavy titulu, který doprovázely mexické vlny i radost slávistů na lavičce. Fanoušci za brankami se navzdory opakovaným výzvám hlasatele začali přesunovat z tribuny na atletickou dráhu a po závěrečném hvizdu jich stovky zaplavily trávník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud